Overstappen van Linux naar Windows – een gebruikerservaring

Op het weblog van Matthias Endler kwam ik het volgende, voor mij herkenbare maar ook satirische artikel tegen. Omdat hij hiermee eigenlijk van de omgekeerde wereld uit gaat trok zijn artikel veel aandacht. Voor het gemak heb ik het maar even in het Nederlands vertaald:

Overstappen van Linux naar Windows – een gebruikerservaring

“Ik kom al zo’n vijf jaar lang artikelen tegen als “het Overschakelen van Windows naar Linux in vijf gemakkelijke stappen , waarom u Linux een kans zou moeten geven” e.d. maar er zijn altijd mensen die zeggen dat Linux moeilijk is en dat Windows een veel gemakkelijker installatieprocedure heeft enz.

Maar wat als het eerste OS wat u ooit hebt gebruikt niet MS-dos of Win95 is maar één of ander soort Unix-based vrij systeem zoals BSD of Linux? Dit is het verhaal over iemand die altijd Linux heeft gebruikt en er als jonge man geleerd heeft mee te werken omdat dat dat verplicht was op zijn werk.

Veronderstel dat Linux het standaard OS zou en Microsoft een klein bedrijf dat een of ander product, MS-Windows XP aanbiedt. Deze tekst is satirisch bedoeld dus neem me niet te serieus! Het is een fictief verhaal dat grappig bedoeld is. Dus zeg mij na: Ik zal het niet serieus nemen of zal het niet anders helemaal niet lezen.

Mijn eerste stappen met Windows XP.

Ik heb over een nieuw systeem gehoord, Microsoft Windows en wilde het een kans geven omdat het makkelijk te gebruiken en intuïtief zou zijn. Jammer genoeg biedt de maker geen live-CD aan om het te testen voordat ik het moet installeren. In plaats van het te downloaden van het van Internet zoals ik altijd deed, moest ik naar de computerwinkel en het kopen voor € 150,–  Er is ook een zogenaamde “Professionele Uitgave” maar die is nog duurder. Het eerste wat ik deed toen ik thuis kwam was de doos openen, plaatste de CD in mijn dvd-speler en startte mijn PC. Het installatiescherm bestond uit een eenvoudige blauwe achtergrond en een makkelijk te gebruiken menu.

Ik wilde mijn gegevens eerst back-uppen dus probeerde ik een virtuele terminal te openen maar normale CTRL-ALT-F1 werkte niet (WTF?). Ik moest rebooten, een kopie maken en de installatie helemaal opnieuw doen. Het menu stelde een optie voor “installeer Windows XP” en ik selecteerde het. Toen verscheen er een vreemd bericht over “de Overeenkomst van de “Eindgebruiker Licentie Overeenkomst” die zei dat ik daarmee moet instemmen voordat ik door kan gaan. Omdat ik zoiets in Linux nog nooit gezien had, ging ik het grootste deel van de lange tekst maar eens lezen. Ik mag dit product niet delen en ik kan geen kopieën voor mijn vrienden maken. Dit was op de een of andere manier precies het tegenovergestelde van een licentie die de GPL word genoemd en waar ik aan gewend ben. Nadat ik het met F8 goedkeurde ging de installatie verder. Windows erkende niet dat ik ext3 en reiserfs verdelingen op mijn systeem had en vertelde me dat het een “onbekend file-system” had gevonden. Ik dacht altijd dat deze standaard waren maar misschien had ik het verkeerd.

Er was een optie om de gehele harde schijf te wissen en WinXP te installeren en dat koos ik maar. Het volgende eigenaardige iets was dat Windows niet tot een afzonderlijke indeling voor mijn kostbare gegevens overging maar tot slechts één grote partitie indeling. “Misschien heeft Windows een uiterst veilig dossier-systeem dat een automatische back-up maakt in het geval van van  gegevensverlies”, dacht ik. Omdat ik een vrij grote schijf heb kon ik geen Fat32 selecteren en moest aan NTFS het hoofd bieden. Het kostte een tijdje om mijn schijf te formatteren.

Jammer genoeg mocht ik geen pakketten van een lijst selecteren zoals ik op Linux altijd doe want dat deed Windows zelf wel. De enige aanpassingen die ik kon maken waren de systeem-tijd, mijn gebruikersnaam en iets wat de registratiesleutel heet. Dit is een 25-cijferig nummer dat ik handmatig in moest voeren voordat de set-up verder kon gaan. Na weer een reboot was Windows eindelijk klaar – goed, bijna dan. Windows wilde eerst geactiveerd worden. Binnen deze procedure probeert Microsoft om via het Web toegang te krijgen om alle registratiegegevens te verifiëren. No Way! Ik annuleerde en Windows vertelde me dat ik een 30-dagen proeftijd heb tot ik moet registreren. Dat zuigt!

De nieuwe gebruikersinterface verscheen en ik begon alle eerdere moeilijkheden te vergeten. Het was een beetje vreemd dat er geen mogelijkheid was om als standaardgebruiker voor het dagelijkse werk in te loggen. Standaard was ik beheerder en had root toegang. Dat maakte dat ik me een beetje ongemakkelijk voelde omdat mijn kleine zusje dezelfde rechten op dat systeem zou hebben. Ook was er geen optie om bestandsrechten (iets als chmod) handmatig aan te passen en dit zou een andere mogelijke bedreiging op een werkstation kunnen zijn. Ik ging zoeken in de systeemdocumentatie om mijn nieuwe besturingssysteem te kunnen instellen zoals ik dat wil maar ik kon niksbruikbaars vinden. (F1 is werkelijk geen hulp).

Plotseling knalt er een lelijk geel pop-up ding omhoog onderaan het scherm. Het zei iets als “Nieuw gevonden apparaat.” Een venster in het midden van het mijn scherm vertelde me dat ik de driver-CD voor mijn printer erin zou moeten stoppen en op “Continue” moest klikken. Eerst wist ik niet wat dat betekende maar plotseling begreep ik dat dat een driver zoiets als een module was. Ik herinnerde me dat ik een CD bij mijn printer kreeg en die vond ik in een doos op zolder. Ik klikte op “Continue”. Mijn nieuw systeem waarschuwde me dat de apparaatbeheer niet de test heeft doorstaan van de hardware-comptabiliteit en dat ik zou moeten proberen om een andere driver te vinden. Ik was een beetje bang om op “Continue” te klikken maar zette mij ertoe het toch maar te doen en dat leek goed te gaan. Ik was een beetje geïrriteerd door dit stomme bericht maar had geen tijd mij op te winden. Daarna installeerde ik alle andere hardware en was klaar om het internet op te gaan.

Er was geen firewall of anti-virus software geïnstalleerd en ik voelde mij een beetje onzeker toen ik voor het eerst het Web opging. Na twee minuten toen surfen kreeg ik een bericht van “Al Dick” die een zes-jaar-rantsoen van Viagra aanbood. Ondanks dat ik dergelijke dingen (werkelijk!) niet nodig heb, ergerde het mij ongelooflijk. Ik vond een how-to op het net om dergelijke berichten uit te zetten. De Explorer van Internet heeft geen pop-up filter en schijnt advertenties aan te trekken en na vijftien minuten leek mijn taakbalk wel een slagveld van spam. Ik moest elk venster handmatig sluiten. Mijn vroegere Browser Firefox had tab-functionaliteit ingebouwd maar Explorer schijnt eigen regels en standaarden te hebben voor surfen. Maar dat was nog maar het begin.

Toen ik met mijn vrienden wilde babbelen, kwam ik erachter dat de messenger van Windows ICQ, AIM, TOM en Jabber niet ondersteunt. Ik werd gedwongen om een zogenaamde msn-account aan te maken, maar dat weigerde ik.  Toen ik een DVD wilde kijken die ik onlangs in Frankrijk had gekocht, vertelde de Windows Media Speler mij dat dat niet kan op mijn PC vanwege een zogenaamde “gebiedscode”.

Ik was een beetje van streek over dit alles en vroeg een vriend hoe dit zat Hij vertelde me dat er gegevensoverdracht rechtstreeks van van een Windows PC aan Microsoft  plaats vindt. om mijn hardwarespecificaties te controleren en een echtheids-controle van mijn software te doen. Ik was in shock. Ik dacht dat ik  veel geld betaald voor een stabiel, veilig systeem dat mijn privacy eerbiedigt, en niet voor een buggy, praatziek product dat open staat voor anderen als een staldeur. Ik wilde een blik in de broncode werpen om te zien of deze beschuldigingen juist waren maar de broncode is niet inbegrepen en zelfs bedrijfsgeheim! Ik wil het dan nog niet eens niet hebben over de zogenaamde “file-hiërarchie” van XP waar het systeembestand config kan worden benaderd via C:\Windows\system.  Ik wilde eigenlijk ook niet weten wat defgragmenteren is (daar is geen behoefte aan op een linuxbak), ook wil ik het niet hebben over de lousy terminal genoemd “command” en over waarom je een e-mail bijlage nooit met Outlook Express mag openen.

Nadat het systeem crashte toen ik een CD  aan het branden was en tegelijkertijd één of andere spreadsheet analyse maakte met Microsoft’s miserabel alternatief voor OpenOffice, “Office XP” genaamd, die me nog een keer een 119 euro kostte (een beetje goedkoper dan normaal omdat ik een student ben) plaatste ik alles terug in de mooie groene doos en leverde het weer in bij de winkel. Dezelfde dag installeerde ik Linux opnieuw, schreef een review over een halfbakken, single-user systeem genaamd Windows XP die voor Desktopgebruik over vijf jaar misschien klaar zou kunnen zijn. Tot dan geniet ik van vrijheid met BSD, OpenSolaris en Linux.

11 oktober 2006     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

16 reakties

  1. 1 Bart:

    Geniaal 😀 Dat terwijl het eigenlijk 100% waarheid is ook 😉

  2. 1 Watergeus:

    Gisteren SUSE 10.o geinstalleerd en hiermee aan de eerste stappen op het linux patform gedaan.
    er ging een nieuwe wereld voor mij open. Niks geen gedoe met registreren.
    Open Office standaard aanwezig. (bij WinXP behelpen met Wordpad)
    Nog niet alles geprobeerd. Ik heb wel het idee dat wat ik met 5 cd’s gratis kan installeren me minimaal 2 -300 euro’s kost om dat aan de praat te krijgen
    Het is dat we gewend zijn aan de Microsoft doctrine dus hebben we oorkleppen op. Het is wel jammer dat in de computerwinkel Linux overweldigend afwezig is. De eerste de beste verkoper kijkt je zielig aan als je erover begint. (ze kennnen dit systeem helemaal niet, laat staan dat ze er iets zinnigs over kunnen zeggen of kunnen supporten.) Windows moet vooral doorgaan met de knevel rond Vista. zo sturen ze je linea recta naar de open source software.

  3. 1 sniper_david:

    Hoi,
    “Satirisch” ??
    Ik vind dit bericht helemaal niet satirisch.
    Het is 100% real.

    Mijn eerste pc ervaringen waren met de AMIGA 500 (Ami OS1.2)
    Nadat Commodore van de markt is verdwenen ben ik naar win95 overgestapt. Op die moment was er eigenlijk niet veel keuze. Unix was me niet onbekend. Maar op die moment was Win95 beter ontwikkeld en men kon het overal in de winkels verkrijgen. Ondertussen vind ik de praktijken van Microsoft en … stilaan crimineel aan het worden. ( schending van de privacy,…)

    Daarom ben ik sinds enkele maanden overgestapt naar Linux. En eerlijk gezegd heb ik de laatste maanden geen WinXP op mijn monitors gezien.
    Maar dat wil niet zeggen dat ik zonder kan.
    Want voor aktuele games moet ik nog altijd op windows terug vallen.

    Ik hoop dat er in de toekomst nog meer mensen naar linux en andere systemen willen overstappen of eens de moeite doen om het te proberen.
    Want zonder eindgebruikers en testers kan men moeilijk een systeem verder ontwikkelen,….

    Mijn apel geef andere systemen een kans.
    Want er zijn er een paar die het echt verdienen

    cu
    sniper_david

  4. 1 Waarom overstappen op Linux? « David’s dingen:

    […] Lees het hier verder. […]

  5. 1 Batelje:

    Mooi geschreven, dit doet het me er nog is aan herrineren waarom linux zo geweldig is. Downloaden van ubuntu,installeren ubuntu en installeren van sofware via synaptic koste me slechts 1 uur en 30 minuten. En geen gezeik van gebruikersovereenkomsten,licenties enzovoort.

  6. 1 socialdefect:

    ook ik kan geen satirisch stukje tekst vinden op deze pagina hoor…
    Ik vind de werkwijze van microsoft ook veruit crimilele vormen aannemen en daar moet eens wat aan gedaan worden!!!!
    nou is dat nogal moeilijk gezien microsoft niet opkijkt van boetes van 15 miljoen dollar per dag en wordt ondersteund door de amerikaanse regering.
    toch hoop ik dat de nieuwe releases van ubuntu en suse eens een goede deuk in de verkoop cijfers van vista gaan slaan en zo meer naamsbekendheid zullen krijgen, want dat is wat linux nodig heeft!!!!

  7. 1 prinstoet:

    hey,
    goed stukje,en helemaal waar.
    ik ben windows gewendt maar door studie stap ik over op linux omdat ik dat moet leren.
    ik heb op mijn desktop linux zitten en op mijn laptop windows.
    het is nog wel wennen maar weet zeker dat ik hele goede ervaringen met linux ga opdoen.
    het is echt waar dat linux stabieler is dan windows en veel makelijker te installeren.

    ik weet zeker dat linux meer en meer bekentheid gaat krijgen,er is al sprake dat linux meegeleverd wordt met dell computers,weet alleen niet welk type,maar het komt er wel aan.

  8. 1 Catharina:

    Dank je wel prinstoet. Ik ben nu wel benieuwd naar welke studie je doet. Dell levert inderdaad laptops met Ubuntu Linux, maar (nog) niet in Nederland. Sommige andere winkels overigens wel. Het is wel grappig om te zien dat de populairste voorstellen op Dell’s Ideastorm bijna allemaal over Linux gaan:
    http://www.ideastorm.com/apex/ideaList?cat=&lsi=3

  9. 1 prinstoet:

    ik heb een studie linux gevolgt via het loi,alleen ze geven je een rot dvd erbij waar je niets aan hebt,dus moet je even suse ofzo downloaden.

    die cursus kunt j ebij het loi doen,ze mogen alleen geen examen afnemen dat moet je bij een erkende organisatie doen.
    je hebt 3 opleidingnivo’s voor linux,ga maar eens kijken en het loi is de goedkoopste,ik heb me suf gezocht maar kwam iedere keer daar uit.
    ik heb lpi-1 en dan heb je daarna nog lpi-2 en lpi-3.
    je krijgt er een goed boek bij over linux.

    misschien dat je iets aan deze site heb,is nederlands,en het boek ook.
    het boek heet:leerboek linux -deel 1-systeembeheer.
    dit is de site:www.sandervanvugt.nl

    het is een nederlandstalig boek,en heel duidelijk.

  10. 1 Johnny:

    Fijn om te lezen hier , en alles de waarheid !
    Ben niet de jongste meer en ben toevallig via een bekende op Linux terecht gekomen een 4 jaar terug. De brave man werkt als IT’er en de hele dag bezig met Unix, die zei me eens langs zijn neus weg ” lig toch niet te kloten met die windows, en probeer een een Linux , hier download deze Fedora eens en installeer het eens” Bam en dat wat het verder geen geen uitleg meer gekregen of hulp van hem, spijtig want de commando lijn is voor mij nog redelijk taboe. Verder alles zelf moeten uitzoeken op het web en uiteindelijk gevonden.
    Nu is Linux mijn grootste hobby ! proberen en testen van verschillende Linux varianten is voor mij een plezier en zal de brave Wolf (zo heette hij echt) altijd dankbaar zijn voor deze richting die hij mij ingeduwd heeft.
    Mac vindt ik erg mooi maar dan weer die prijs hé.
    Meer dan een schoendoos vol linux varianten heb ik nu maar blijf stillaan hangen bij de drie makkelijkste zijnde Linux Mint Gnome, Sabayon 4 in KDE, en PCLinuxOS, De nieuwe Sabayon 4 in KDE heeft zeer weing ram nodig tegen de vorige versie’s en is zeer stabiel, heeft Openoffice 3.0 standaard al bij welke met al de Office 2007 bestanden overweg kan,
    Gewoon HET wat je moet gebruiken op je pc of laptop !
    Allemaal een gelukkig en MS vrij nieuwjaar gewenst !!!

  11. 1 Johnny:

    BTW de producenten van PC en laptop’s worden gedwongen door MS om windhoos te installeren ! van een medewerker van Acer mogen horen

    groetjes

  12. 1 Catharina:

    Leuk om te zien dat er op een artikel uit 2006 nog steeds reacties binnen komen.

    @Johnny: ook leuk om jouw verhaal te lezen. Ik ben zelf 45+ en blijft ook het liefst ver uit de buurt van de command line, maar in noodgevallen is er gelukkig technische assistentie in de buurt 🙂

    Wat je zegt over de hardware producenten klopt wel. Ze worden via kortingsregelingen feitelijk gedwongen om alleen hardware met Windows te leveren. Mijn partner heeft een eigen bedrijf maar de meeste leveranciers weigeren hem laptops zonder Windows te leveren, behalve wanneer hij in enorme aantallen bestelt en dat is niet erg realistisch. Gelukkig zijn er uitzonderingen!

  13. 1 prinstoet:

    johnny,als je de comand line wil gebruiken ben je eigenlijk meer bezig met systeem beheer.
    je kunt met linux ook alles heel goed regelen door gewoon de grafiesche interface te gebruiken.

    mijn zus haar pc was eigenlijk dood verklaart door een ex itc-er,nou daar hoef je bij mij dus niet mee aan te komen.
    een pc is eigenlijk nooit dood totdat hij linux ook weigert.lol.

    dus zij heeft de overstap moeten maken naar een linux pc,heb ik voor haar geinstalleerd en zoveel mogelijk op haar gebruikers wensen geconfigureerd.
    het mooie is,je leert iedere keer iets nieuws als je met linux aan de slag gaat.

    zo kwam ik er achter toen ik bezig was dat linux ook voor blinden mensen goed kan functioneren.
    ja jullie lezen het goed:-)
    linux kan namelijk tegen je praten,ik wist dat dus niet,totdat haar pc begon te praten tegen mij.
    bij windows moet je zelf tegen je pc schelden:-)lol.

    blinden kunnen bv een braille toetsenbord erop aan laten sluiten en de berichten die je terug ontvang,bij amsn(linux versie van msn)dan heb je een optie dat de ontvangen berichten uitgesproken worden.

    ik werk zelf momenteel met 2 bestuuringssystemen op mijn laptop maar als ik over een maand of 3 a 4 mijn linux examen gedaan heb en geslaagt,zit ik eraan te denken om al mijn computers over te zetten op linux.

    met linux heb je lang niet zoveel problemen met configuren,en je kunt linux helemaal aan je eigen wensen aanpassen.

    tuurlijk,microsoft heeft ook voordelen,je kan altijd gratis een virus krijgen,hoef je niets voor te doen,alle gekheid op een stokje,wondows ziet er mooi uit en veel mensen zijn er tevrede mee.
    maar ik niet,ik wil iets hebben wat ik naar mijn eigen hand,inzicht en fantasie kan configuren zonder dat een amerikaan mij zegt wat ik wel en niet mag doen met het betaalde programma.

    wat wel jammer is,eigenlijk,is dat als je een computer winkel binnen loopt en vragen gaat stellen over linux,dat veel nooit van linux gehoort hebben.

    ik hoop echt dat meer mensen linux gaan ontdekken en dat mensen inzien dat het gewoon iets heel moois is als je er de tijd voor neemt.
    want linux is heel uitgebreidt,voor thuisgebruikers als bedrijven.

  14. 1 prinstoet:

    voor de mensen die graag info willen over hun eigen pc met linux erop,probeer dit eens,was ik namelijk vergeten te vertellen aan meneer johnny,toen ik reageerde.

    je kunt op 3 manieren proberen info uit je linux zelf te halen.
    je kunt het doen door:info,help of man te gebruiken.
    het beste is om man en info te gebruiken omdat die de meeste uitleg geven.
    help is echter een hele benopte en minimale uitleg,die zelfs door mijn studie boek wordt afgeraden.

    info en man kun je afwisselend gebruiken,omdat ze afwisselend per onderwerp meer of minder info geven,dat moet je gewoon even uitproberen.

    maar met die 2 helpfunkties moet je een heel eind kunnen komen en dan hoef je denk ik niet direct het net op te rennen om naar de howto pagina’s te surfen,tenzij je er natuurlijk niet uitkomt.
    maar je zal zien dat je heel veel info zo uit linux zelf kan halen.
    en het mooie is,het is info die op jouw machine van toepassing is.
    als ik me niet vergis,want dat gebeurdt ook wel eens,komt omdat ik windows gewendt ben,vergeef me.

  15. 1 bert barten:

    Hallo Johny,
    Ik ben ook bezig om met een oude laptop op Linux over te gaan. Nu ga ik Pardus proberen wat ik ook heel simpel schijnt te zijn. Weet jij daar ook meer over?
    Bij voorbaat dank. Groetjes.
    Bert

  16. 1 Johnny:

    @ Bert Barten,
    Hoi, Ja Pardus 2007 en 2008,1 heb ik een geprobeerd, Pardus draait in KDE, is niet de snelste distri maar heeft wel de beste fonts van alles wat ik al getest heb.
    Daartegen is “Pisi” hun packagemanager niet de soepelste en is er ook niet alles of in de laatste versie te vinden.
    Op een laptop heb ik er geen ervaring mee omdat ik er geen heb 🙁
    Met de 2008 versie waarvan de .2 versie op 30 januari word losgelaten wel met de juiste drivers en een install functie voor de videokaarten, ze gebruikten vroeger de beta versie van Nvidia, deze draaide niet goed in Tvtime. Pardus is wel een degelijke distri en stabiel genoeg om ermee aan de slag te gaan voor lange tijd.
    Mag ik je ook de Linux Mint 6 aanraden is zeer kompleet en zeer stabiel.
    Succes !
    mvg
    Johnny

  17. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)