Open Source of Open Content?

Een tijdje geleden stuitte ik op deze site: http://www.inpics.net. Op de site staan allemaal geweldige tutorials die vooral op beelden gebaseerd zijn. Ik had de site gevonden toen ik aan het zoeken was naar open content en creative commons materiaal voor Open-Of-Course.  Het rare was dat  ik toen ik de tutorials opende, ik  nergens iets kon vinden over een vrije licentie. Omdat ik het materiaal wel interessant vond om op Open-Of-Course te publiceren, besloot ik ze maar een e-mail te sturen met de vraag wat voor licentie er nu van toepassing was.

De volgende dag kreeg ik al antwoord en dat luidde dat de tutorials aanvankelijk wel onder een creative commons licentie waren gepubliceerd maar dat er inmiddels een gesloten copyright op van toepassing was. Ze gaven aan dat het voor hen financieel gezien anders niet mogelijk was en vroegen mij om ideeen, om toch geld te verdienen met de tutorials en ze toch te publiceren onder een vrije licentiie..

Ik heb ze daarop gemaild dat ik denk dat de vrije licentie juist meer mogelijkheden biedt tot het genereren van inkomsten. De strengste creative commons licentie stelt namelijk dat je iets wel mag herpubliceren maar er niks aan mag veranderen. Aangezien de tutorials ook advertenties bevatten, ga ik ervan uit dat dat ook daarop van toepassing is. . Aangezien Open-Of-Course redelijk wat bezoekers trekt, is hun voordeel dat de advertenties vaker worden gezien en er dus meer kans op inkomsten is. Gelukkig waren ze dat met mij eens en daardoor staat er nu een aantal van deze tutorials op Open-Of-Course online.

Toch zit ik nu ook met een dilemma. Natuurlijk heb ik de tutorials voor de open source software producten online gezet, zoals deze voor Open Office, maar wat doe ik met de tutorials voor de gesloten source producten?

Een ervan heb ik overigens al gebruikt en dat is Dreamweaver maar ik hik toch nog wat aan tegen de Microsoft Office tutorials. Enerzijds ben ik me ervan bewust dat dit nu eenmaal is wat de meeste mensen gebruiken. Anderzijds voelt het een beetje als verraad aan Open Office, dat hetzelfde kan als Microsoft Office maar gratis en open source is. Voor Dreamweaver heb ik een uitzondering gemaakt omdat dat volgens mij nog wat meer mogelijkheden heeft dan het gratis en open source alternatief NVU .Ik voer nu dus een innerlijke strijd tussen open content en open source… Uiteindelijk denk ik dat ik het toch maar voor de open content ga omdat Open-Of-Course zich ook richt op open educatief materiaal in brede zin. Bovendien kan ik dan een breder publiek trekken en de mensen die nu vooral op Windows gericht zijn, in ieder geval attenderen op het alternatief van open source.

16 februari 2007     Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

Een reaktie

  1. 1 bartek:

    Creative commons is een heel goede licentie voor documenten, foto’s en dergelijke.
    Er is sprake van een soort Ubuntu Magazine en als deze uitkomt zal ie verschijnen onder deze licentie: cc-by-sa-nc

    Klinkt moeilijk maar hier is de uitleg:
    http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/nl/deed.nl

  2. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)