Deel 1 van de saaie zoekmachine optimalisatie maand – Wie zit erop je te wachten?

Daar gaan we dan. Het begin van de saaie zoekmachine optimalisatie maand. Tot nu toe heeft er nog niemand zin om mee te doen, wat ik me goed kan voorstellen, maar daar laat ik mij natuurlijk niet door weerhouden. Ik ga gewoon enthousiast aan de slag en doe dit aan de hand van voorbeelden van onze websites, die ik in de loop van deze serie ook wil optimaliseren.

Als je een website heb, wil je natuurlijk gevonden worden. Het probleem is dat iedereen dat wil en dat er zoveel websites zijn. Wat het nog lastiger maakt is dat de meeste mensen niet verder kijken dan de eerste tien resultaten die met een zoekmachine gevonden worden. Maar ja, de realtieit is dat de meeste mensen nu eenmaal wel via de zoekmachines op zoek gaan, dus is het toch de moeite van het proberen waard om daarin zo goed mogelijk te scoren.

Aanmelden bij zoekmachines?

Aanmelden bij zoekmachines is tegenwoordig niet meer nodig. De zoekmachines hebben robots die voortdurend het internet afstruinen en je site vanzelf indexeren. Ik heb zelfs wel eens gelezen dat het beter is om dit af te wachten maar voor hetzelfde geld is dat een broodje aap verhaal. Ik doe het in ieder geval niet meer en onze sites worden vanzelf geindexeerd, dus volgens mij kun je je deze moeite besparen.

Wie zit er op je te wachten?

Voordat je begint,  moet je je eens afvragen of de mensen wel zitten te wachten op jouw product of dienst en dus uberhaupt op zoek zijn naar je. Kortom, welk probleem los jij voor ze op of aan welke vraag kun jij voldoen. Ook interessant is wie er precies op zoek naar je zijn of zouden kunnen zijn, zodat je kunt bepalen op welke doelgroepen je je moet richten. Verder moet je weten wie je concurrenten zijn en hoe, dus met welke trefwoorden, mensen zoeken.

Ik zal dit wat verder uitwerken aan de hand van het voorbeeld van Mingos. Van al onze sites heeft deze op dit moment de minste bezoekers, dus is het wel een uitdaging om te kijken of ik er meer van kan maken. Mingos levert laptops en pc’s met Ubuntu Linux voorgeinstalleerd of zonder besturingssysteem en bouwt ook websites. In dit voorbeeld kijk ik eerst even naar laptops. Als ik nu via Google op zoek ga naar bijvoorbeeld "Ubuntu Laptops", staat Mingos bovenaan en bij "Linux Laptops" staat hij op drie. Hier valt dus weinig meer aan te optimaliseren. Nu is het natuurlijk wel de vraag of en hoe vaak mensen met deze woorden zoeken. Om dit te checken is er een handige keyword tool beschikbaar. Vul hieronder maar eens een aantal woorden of woordcombinaties in waarop je zelf gevonden zou willen worden.

Keyword Suggestions for:



By Aaron Wall’s SEO Book

Het resultaat voor "linux laptop" in Nederland is 371. Het resultaat voor Ubuntu Laptop is nog veel treuriger, namelijk 0.

Maar als ik op zoek ga naar enkel het woord "laptop" zijn er natuurlijk miljoenen resultaten en dus is het logisch dat Mingos binnen deze resultaten in geen velden of wegen te bekennen is. Het heeft dan ook geen zin om te proberen hoog te scoren met het woord laptop omdat de concurrentie domweg te groot is.

Het mooie is dat je bij de resultaten ook allemaal alternatieven voorgeschoteld krijgt en ook daarvan kun je zien hoe vaak er naar gezocht is. Deze resultaten kunnen je helpen om te bepalen wanneer het wel realistisch is om te proberen met deze zoekwoorden hoger te scoren.

Wat je hier verder uit kunt leren is dat je op zoek moet gaan naar het unieke van jouw aanbod.  Het gemakkelijkst is dat als je in een zogenaamde "niche markt" zit; dat wil zeggen een gespecialiseerde markt waarin weinig concurrentie is. Als je in een markt zit met veel concurrentie, zou je binnen je aanbod kunnen specialiseren. Stel je verkoopt nu boeken maar je gaat je specialiseren op het gebied van boeken over paarden. Of je hebt een webdesign bedrijf en je gaat je specialiseren in websites voor de horeca of zelfs alleen kapsalons. Het nadeel daarvan is natuurlijk dat je je marktgebied beperkt maar het kan wel je vindbaarheid sterk vergroten waardoor het aantal klanten juist toeneemt. Als je dit niet wilt, dan zul je vooral via andere kanalen dan zoekmachine optimalisatie je bedrijf onder de aandacht moeten brengen.

Een alternatief voor bovenstaande keyword tool is deze van Google. Voor Nederlandse sites moet je hem even op "Nederlands" en "Nederland" zetten. Hij is eigenlijk bedoeld voor adverteerders met het adwords programma maar ook voor onderzoek naar keywords is het goed bruikbaar. Een nadeel is dat Google geen cijfers laat zien maar alleen verhoudingen.

Terug naar het voorbeeld van Mingos betekent dit dus het volgende:

Computers en Laptops is een markt met ontzettend veel concurrentie. Omdat Mingos is gespecialiseerd in Ubuntu Linux Computers is het toch ook een specialistische markt, met weinig concurrentie. Dit betekent dat Mingos geschikt is voor zoekmachine optimalisatie. Het probleem is vooral dat Linux en zeker Ubuntu bij de meestee computergebruikers onbekend is en dat mensen die wel weten wat Linux is, vaak  technisch genoeg zijn om het zelf te installeren. Ik moet dus op zoek gaan naar andere zoekwoorden als Ubuntu of Linux laptops om meer mensen te bereiken die tot nu toe nog nooit van ons product hebben gehoord.

Toevallig liep er hier net een klant binnen die een nieuwe laptop had gekocht, helaas nog voordat hij van Mingos of Linux had gehoord. Omdat hij met zijn oude laptop heel veel problemen had met virussen en spyware e.d., had hij het nog niet aangedurfd om ermee op Internet te gaan. Toen hij bij toeval hoorde dat wij ervoor kunnen zorgen dat hij geen last meer van dit soort problemen heeft, besloot hij ons te vragen om Ubuntu op zijn laptop te installeren.

Mensen die problemen hebben met virussen en spyware zijn dus voor ons een goede doelgroep en ik ga dus nu verder met onderzoeken wie dat zijn en vervolgens kijken of het mogelijk is om met deze kennis de website verder te optimaliseren. Wordt vervolgd…

2 maart 2007     Marketing en SEO     Trackback-URL     reageer

6 reakties

  1. 1 Erno Hannink:

    He leuk, je wordt genoemd in bizz Zorg dat u te vinden bent. Leuk!

  2. 1 Saskia:

    Ik werd er via een mailtje van een kennis op gewezen.
    Met mijn website GirlStyle:fashion & trends trek ik maandelijks aardig wat bezoekers maar ben uiteraard nog steeds op zoek naar meer… Met zoek woorden als mode en fashion kom ook ik in een web van miljoenen een aanbod terecht dus best moeilijk om beter vindbaar te worden. Ook voor mij tijd het net even anders te gaan doen. Bedankt voor het inspirerende artikel en succes met de site!

  3. 1 Catharina:

    Ja Erno, had het via mijn statistieken al gezien! Erg blij mee. En Saskia, leuk zo’n reactie en kijk ook eens naar mijn artikel van vandaag.

  4. 1 Kletskous » Blog Archive » Deel 5 van de Saaie Zoekmachine Optimalisatie Maand - Titles, Keywords en Madcap:

    […] Nu doen bedrijven die gespecialiseerd zijn in zoekmachine optimalisatie daar vaak heel erg geheimzinnig over. Zo niet Madcap. Wat ik bij hen Wat ik hen heel sterk vond en heel open,  is dat ze op hun site een voorbeeld hebben gezet met daarin een overzicht uit hun statistieken (downloaden als pdf). Uit dit overzicht blijkt  via welke zoekwoorden mensen in januari  terecht zijn gekomen op hun website. Dat bleken er 381 te zijn. Zo’n lijst van je eigen site, kun je als het goed is ook uit de statistieken van je website halen. Nu geeft deze lijst weer waarop je al gevonden wordt en dus niet waarop je niet gevonden wordt. Maar toch kan zo’n lijst een goede basis vormen voor wat creatief keywordonderzoek. Door te associeren kun je namelijk weer tot andere combinaties komen en vervolgens kijken of die op een of andere manier in je teksten zijn te verwerken. Ook verder nog staat op de site van Madcap nog veel lezenswaardigs en die ga ik dan ook nog eens uitpluizen. Om te bepalen of mensen ook werkelijk naar je nieuw gevonden combinaties zoeken, kun je gebruik maken van de tools uit het eerste deel van deze serie […]

  5. 1 Deel 8 van de saaie zoekmachine optimalisatie maand - Headers | Kletskous:

    […] In deel 1: Wie zijn je doelgroepen? In deel 2: Grijp je kansen In deel 3: Wat je niet hoeft te doen In deel 4: Het belang van goede Titels en Metatags In deel 5: Aanpassen van Titels en het belang van Keywords In deel 6: Meer over Keywords: hoe vind je de sleutelwoorden waarmee je doelgroep zoekt In deel 7: Puzzelen […]

  6. 1 Deel 19 van de Zoekmachine Optimalisatie Maand - Afsluiting en aanbod gratis Website met SEO | Kletskous:

    […] Wie zit erop je te wachten […]

  7. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)