Happy Gnu Year

Een beetje laat maar natuurlijk allemaal een heel gezond, gelukkig en vooral vrij 2008!

happygnuyear.jpg

Benieuwd naar wat ons allemaal te wachten staat dit jaar op het gebied van vrijheid. Ik hoop dat het onderwerp dit jaar in ieder geval veel aandacht zal krijgen want Nederland staat er op dit gebied niet best voor volgens het laatste rapport van het Britse Privacy International.

Nederland is ingedeeld in de categorie van landen die systematisch falen om de privacy te beschermen. Oorzaken: de identificatieplicht, de afluistermogelijkheden, de bewaarplicht van internetgegevens en nu weer het onzalig plan om een database van medische informatie van kinderen op te bouwen.

Frankrijk en Engeland scoren van de Europese landen het slechtst. Wereldwijd zijn Rusland, China en Maleisië en de Verenigde Staten hekkesluiters. Wie aan emigreren denkt, moet eens kijken naar landen als Griekenland, Roemenie, Hongarije, Canada of Argentinie, maar er is helaas geen enkel land meer waar de mensenrechten consistent gewaarbord zijn op dit gebied.

Privacy en vrijheid hebben een nauwe relatie. Als je geen privacy meer hebt, heb je in feite ook geen vrijheid meer. Privacy en vrijheid staan niet alleen onder druk door overheidsmaatregelen maar ook door proprietaire software. Veel van deze software bespioneert de gebruiker en beperkt hem/haar in de mogelijkheden. Wil je dat je privacy gerespecteerd wordt en vrij zijn om te doen en laten wat je wilt, dan kies je dus voor vrije software.

Dus weg met Internet Explorer en Firefox installeren; geen Outlook (Express) maar Mozilla Thunderbird , geen Photoshop maar Gimp, geen MacOSX of Vista maar Ubuntu of Fedora.

Een organisatie die zich wereldwijd inzet voor vrije software en de bescherming van digitale rechten is de Free Software Foundation.De organisatie is al jaren zeer actief en staat onder leiding van Richard Stallman. Recente campagnes zijn o.a. die tegen DRM en tegen Vista en een campagne voor hardware die vrije software ondersteund. Wil je die organisate steunen dan kun je nu lid worden. Het lidmaatschap kost $ 120,– per jaar en voor studenten $ 60,–.


Wordt lid van de FSF!

fsf.png

3 januari 2008     Vrij en Open, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

17 reakties

  1. 1 Vincent:

    …ik snap alleen niet waarom Stallman niets opheeft met vrije hardware. Zijn argument “daar kan ik toch niets mee” is leuk en aardig, maar dat geldt voor veel mensen voor software ook…

    Hoe dan ook, mijn moeder heeft nu een goede kans om vrije software te gaan gebruiken: ik heb zojuist Ubuntu geinstalleerd 😉

  2. 1 Vincent:

    O, en jij ook een gelukkig nieuwjaar natuurlijk 🙂

  3. 1 Werner:

    Happy GnewYear!

  4. 1 Catharina:

    @ Vincent
    Ik weet niet waar en in wat voor verband Stallman dat heeft gezegd maar de FSF heeft toch ook die campagne voor vrije hardware? Het interesseert ze dus wel degelijk.

  5. 1 Vincent:

    De FSF richt zich alleen op hardware die vrije software ondersteunt. Richard Stallman heeft echter gezegd:

    Freedom to copy software is an important right because it is easy now–any computer user can do it. Freedom to copy hardware is not as important, because copying hardware is hard to do.

    Erg jammer, omdat, ook al wordt er niet veel gebruik van gemaakt, het hier wel om vrijheid gaat. Ook al heb je zelf niet de mogelijkheid om hardware te kopiëren, met vrije hardware heb je geen last van vendor lock-in: immers, een ander, betrouwbaarder bedrijf, die bijvoorbeeld betere ondersteuning levert, kan die hardware wel kopiëren, ook al moet je daarvoor betalen, wellicht zelfs wel meer.

    Het gaat de FSF dus uiteindelijk alleen om hardware die vrije software ondersteunt.

  6. 1 Catharina:

    @Vincent:
    Goed nieuws:
    http://www.computerworlduk.com/toolbox/open-source/applications/news/index.cfm?newsid=6886

  7. 1 Vincent:

    Tsja, ik weet dat er inderdaad open hardware projecten zijn, ik vind het alleen zo jammer dat de FSF dat niet echt ondersteunt. Verder heb ik niet zo veel met hardware 😉
    (Overigens heb ik wel een telefoon met open hardware op het oog, maar dan toch vooral om de software 😉 )

  8. 1 Catharina:

    Volgens mij zegt Stallman niet dat ze het niet ondersteunen maar alleen dat ze met minder belangrijker vinden dan vrije software;dat vind ik trouwens zelf ook.

  9. 1 Vincent:

    Nou, eerder helemaal niet belangrijk. Nou begrijp ik dat vrije hardware voor nog minder mensen een issue is, en dus minder belangrijk, maar Stallman schildert het af als totaal niet van belang.

  10. 1 Thierry:

    Je kunt je natuurlijk ook afvragen wat ‘vrije hardware’ nu precies inhoudt:

    Moet het ontwerp daarvan beschikbaar zijn zodat een andere fabrikant dat ook kan maken, of moet er documentatie zijn zodat er vrije drivers voor geschreven kunnen worden?

    Wat mij betreft is dat laatste voldoende om over vrije hardware te spreken.

  11. 1 Vincent:

    @Thierry – dat laatste noemt de FSF “hardware die vrije software ondersteunt”, en ondersteunen ze wel. Dat is natuurlijk ook belangrijk, maar ik heb nog liever dat de hardware zelf ook vrij is.

  12. 1 Thierry:

    @ Vincent:

    ik heb nog liever dat de hardware zelf ook vrij is.

    Wat voegt dat volgens jou toe dan?

  13. 1 Vincent:

    @Thierry – dat mensen die dat kunnen de mogelijkheid hebben het uit te breiden/repareren. Nou kan ik dit zelf niet, maar ik zou dan bijvoorbeeld wel iemand kunnen betalen om voor mij iets toe te voegen.
    Je ziet bijvoorbeeld bij de Neo, de eerste telefoon met OpenMoko, dat de community allemaal leuke dingen weet te bedenken om eraan toe te voegen, dus ook aan de hardware.
    En meer vrijheid is natuurlijk nooit weg 😉

  14. 1 Thierry:

    @ Vincent:

    Ok duidelijk, maar ik ben het dan toch meer met de FSF eens dat hardware die vrije software ondersteund belangrijker is. Helemaal vrije hardware is voor mij een leuk extraatje, maar niet essentieel.

    Heb je trouwens een linkje naar die leuke hardware-dingen van OpenMoko?

  15. 1 Vincent:

    Tsja, belangrijker kan ik ook inkomen, maar vrij hardware is *ook* belangrijk 😉

    Er is nog 1 hardware ding die ik me specifiek kan herinneren, ik zal eens kijken of ik dat nog kan vinden…

  16. 1 Vincent:

    Er is iig een enorme hardware wishlist, een ding dat ik vooral leuk vond was het idee om de achterkant eraf te schroeven en er iets tussen te plakken. Dat zou het bijvoorbeeld mogelijk maken om alsnog een camera in te bouwen 🙂

  17. 1 reekje:

    @Thierry
    wat mij betreft is het als volgt:
    1 open compatible = hardware waar drivrs voor zijn voor opensource operating systems.
    2 Open hardware = hardware waar driver proggrammeurs documentatie bij is, te downloaden.
    3 is hardware, die open is, zie boven, en die vrij is van van trusted computing, waar kletskous hier over schrijft:
    https://kletskous.com/2007/11/09/trusted-computing-wie-vertrouwt-wie/

    reekje

  18. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)