Een laptop zonder Windows Vista – de gemakkelijke en de moeilijke weg

Nu gewone laptops met XP niet meer te leveren zijn, gaan steeds meer mensen op zoek naar een alternatief. Er zijn twee manieren (buiten een Mac) om een laptop zonder Vista te kopen:

De gemakkelijke manier:

Ga naar een webwinkel, zoals bijvoorbeeld Mingos , Ikbenstil of OS4free en bestel een laptop zonder besturingssysteem of met Ubuntu.

De moeilijke manier:

Ga naar een winkel, koop een laptop met Vista , ga naar huis, maar ga niet akkoord met de licentie overeenkomsten en vraag daarna je geld terug voor de kosten van het besturingssysteem (geen OEM-versie want die zijn uitgezonderd).  Voor geld terug  moet je niet bij de winkel zijn, maar bij de fabrikant van de laptop.  Uit deze – overigens wel grappige – blogpost blijkt dat het kan, al moet je wel over flink wat geduld en doorzettingsvermogen beschikken. Uiteindelijk kreeg deze koper het in ieder geval bij HP voor elkaar om $ 200,– terug te krijgen voor zijn Windows Vista licentie.

25 juli 2008     Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

12 reakties

  1. 1 Hannov:

    Slecht advies.

    Windows XP is echt verouderd. Vista heeft een betere zoekfunctie, DVD burning, interface, partitiemanagement, beveiliging en encryptie (bitlocker, belangrijk voor een laptop).

    Ik heb Vista Ultimate geïnstalleerd op een ruim 3 jaar oude Medion 3,4 MHz XL8383. Die pc is onder Vista sneller (in combinatie met readyboost USB stick) dan onder XP of Ubuntu…

  2. 1 Catharina:

    Of ik het geloof of niet dat het sneller is, doet niet ter zake. Er is een groot verschil tussen Ubuntu en Vista en dat is dat Ubuntu

    is. De voordelen daarvan wegen vele malen op tegen elk voordeel wat Vista dan ook zou mogen hebben..

  3. 1 ikkefc3:

    Het voordeel van Windows Vista is dat het beter ondersteund wordt door veel hardware fabrikanten, waardoor het systeem stabieler en sneller werkt dan bv. Ubuntu.
    Intel werkt aan een verbetering voor de acceleratie van de xserver: http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=NjY0MA

    Ondanks de slechte nVidia drivers, lukt dit toch nog op Ubuntu:
    http://www.youtube.com/watch?v=bwWRo9Y0eXM

    En ik denk neit dat een 3 jaar oude computer 3,4MHz heeft, dan heb je het eerder over een 30 jaar oude computer, die haalt de minimum specs voor Windows Vista (Vissoep?) niet.

  4. 1 Thierry:

    Het voordeel van Windows Vista is dat het beter ondersteund wordt door veel hardware fabrikanten

    Is dat zo? Voor zover ik weet hebben veel mensen juist kritiek op de hardware-ondersteuning van Vista, of is dat intussen opgelost?

  5. 1 ikkefc3:

    Op mijn pc heb ik dat niet gehad, maar volgens mij is dat intussen wel redelijk opgelost.

  6. 1 Tim Huijbers:

    Ik vind vista wel een lastig pakket, nog steeds ondanks dat ik het al een flinke tijd voor m’n werk gebruik. Maar goed, terug naar XP is d’r niet meer bij en voordelen heeft het zeker.

  7. 1 Ramond de Vrede:

    Ik vind nog steeds dat mensen Vista onderwaarderen, omdat ze simpelweg er geen verstand van hebben. Linux dit, Linux dat. Linux kent ook veel beperkingen. Meer dan Vista. Feiten. Waarom accepteert mankementen van Linux wel en van Microsoft niet? (Meeste mankementen in Vista komt door hun eigen onkunde) Ik ben geen Vista-voorstander of Linux-hater. Ik pas alle OSen toe bij klanten, je moet de juiste kiezen voor de juiste wensen en hardware. Jij kunt ook geen kleuren zien op een z/w tv. Dus ja, er moet wel eens nieuwe hardware gekocht worden…

  8. 1 Catharina:

    @Ikke:
    Het voordeel van leveranciers die Linux voorgeinstalleerd leveren, is dan ook dat die ervoor zorgen dat er met ondersteunde drivers wordt gewerkt.

    @Ramond:
    Het perfecte besturingssysteem bestaat niet. Ik ken Vista niet dus weet ik niet of het meer of minder beperkingen of problemen kent. Wat ik wel weet, is dat ik met Linux veel minder problemen heb gehad dan in mijn Windows jaren en beperkingen ben ik zelf niet tegen gekomen. Ik zou ze zo ook niet weten of het moet al zijn dat bepaalde software leveranciers weigeren om Linux versies te leveren, maar dan is er meestal wel een alternatief.

    Overigens denk ik dat mensen die voor een product betalen verwachten dat het goed werkt. Niet zo gek toch?

  9. 1 ikkefc3:

    Ja, dat klopt, alleen vind ik (van wat ik heb meegemaakt), dat sommige programma’s nogal vaak crashen (bv. Firefox, OpenOffice.org en soms hangt Compiz Fusion bij mij) of dingen die niet werken, maar al met al is er bij mij nog geen Ubuntu installatie “gecrasht” in jaren, terwijl sommige mensen in de buurt best wel vaak problemen hebben met Windows, maar dat ligt denk ik ook redelijk aan de mensen (die op banners klikken waarmee ze een Trojan binnen krijgen, crack’s downloaden etc.).

  10. 1 Sphinky:

    Vandaag Suse 11.0 geinstaleerd naast vista,nou als je helemaal niet meer weet wat je moet doen.
    Vista mag dan zwaar zijn maar wat kost een strip geheugen nou??
    Verder loopt het zonder te veel gezeik aan je kop.
    Suse 11.0 met z’n gezeur over wachtwoorden , en er is een wireless verbinding in je omgeving dacht het niet wat een terug val .

  11. 1 Thierry:

    Toch vreemd…

    Waarom hebben de meeste reageerders de neiging hun voorkeur voor een bepaald systeem uit te spreken?

    Prima als je tevreden bent met Vista, XP, SUSE, Ubuntu, of noem er nog maar een paar, maar dat is natuurlijk niet waar het om draait. Het gaat hier om de vrijheid die mensen zouden moeten hebben hun eigen systeem te kiezen.

  12. 1 JoG:

    De essentie is inderdaad vrijheid. Wat mij betreft 🙂

  13. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)