Ik vier dit jaar Valentijnsdag; Jij ook?

I love Free Software!Als er een feestdag is, waar ik totaal niks mee heb, dan is het wel Valentijnsdag.  Het mag dan ook een wonder heten dat ik er vandaag toch over blog. Valentijnsdag is typisch zo’n dag die draait om commercie; Mistroostig, dat is het beeld wat ik krijg bij deze dag.

Maar goed; The Free Software Foundation Europe (FSFE) zet deze dag in een ander perspectief en voert campagne om onze liefde voor vrije software (sommigen noemen het liever open source) te verspreiden en daar help ik ze graag bij.

Waarom?

De meeste mensen zitten tegenwoordig in een virtuele gevangenis, namelijk in die van hun computer. Een steeds groter deel van ons leven vindt online plaats of we dat nu leuk vinden of niet. De cipier van de computer bepaalt wat jij wel of niet mag doen met of op jouw computer.  Die cipiers heten meestal Microsoft of Apple.

Deze cipiers houden in de gaten wat jij doet op het Internet of op je computer. Niet omdat je straf hebt, maar om te voorkomen dat je iets illegaals zou kunnen doen.  De meeste mensen zouden moord en brand schreeuwen als ze in hun echte leven zo zouden worden bewaakt en achtervolgd, maar in het virtuele leven klikken de mensen braaf op ja en amen, alleen maar om hun computer te mogen gebruiken.

Vrije software mensen doen daar niet aan mee. Zij gebruiken software waarvan de broncode voor iedereen vrij beschikbaar is, zodat gecontroleerd kan worden of de software je niet bespioneert.  Met vrije software ben je baas over je eigen computer, ook al snap je er verder zelf niks van.

Het is logisch dat de gesloten software wereld (Windows, Mac, Adobe, etc) daar niet blij mee is en zij doen er dan ook alles aan om vrije software in een kwaad daglicht te stellen. Het zou moeilijk zijn, zeker niet geschikt voor beginners of onveilig. Het verspreiden van FUD, noemen wij dat (Fear, Uncertainty and Doubt).

In de praktijk is het gewoon software om je computer mee te bedienen; het verschil is dat de broncode (het recept) voor iedereen beschikbaar is.  In de praktijk is een vrij systeem zoals bijvoorbeeld Ubuntu Linux veel simpeler te bedienen dan Windows, alleen al omdat je geen virus- en spyware scanners hoeft te gebruiken en je nieuwe software niet hoeft op te sporen via het Internet.

Eigenlijk zijn Windows en Mac hetzelfde als Valentijnsdag; een marketing hype, waar mensen in gaan geloven als ze het maar vaak genoeg wordt verteld of als het maar flitsend wordt gebracht.

Vrije software wordt gemaakt door en voor mensen en marketing komt er niet aan te pas. De gebruikers promoten het zelf wel omdat ze er blij mee zijn, ze hun vrijheid krijgen, alles kunnen doen met hun computer en ze waardering hebben voor alle mensen die meewerken aan de ontwikkeling. Zo gebruiken al steeds meer mensen Firefox in plaats van Internet Explorer en Open Office in plaats van MSOffice.

Daarom doe ik dit jaar graag mee aan Valentijnsdag en ik hoop jullie ook.

I love Free Software!

14 februari 2010     Geen categorie     Trackback-URL     reageer

2 reakties

  1. 1 Vrijdenker:

    Dag kletskous, mijn hart gaat ook niet uit naar het commercieel gehypte Valentijn. Wat ik persoonlijk het belangrijkst vind aan vrije software is het feit dat iedereen (jij, ik, de ganse wereld, arm of rijk, …) mag helpen meewerken aan deze technologie. Bovendien zet vrije software aan tot samenwerken en wordt iedereen beter van de resultaten (de vruchten) van deze ontwikkeling, samenwerking. Door zijn openheid is men niet afhankelijk van de good-will van een bedrijf dat buiten alle democratische controle valt en wordt de bevolking als het ware zelf “eigenaar” van de technologie. Kortom, iedereen wordt beter door het gebruik en medewerken aan vrije software. Inderdaad, je hebt meer dan gelijk, op Valentijnsdag mag vrije software eens goed in de bloemetjes gezet worden.

  2. 1 Catharina:

    Hallo Vrijdenker; mooie aanvulling en het klopt helemaal 🙂

  3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)