Slimme Belgen

Vandaag waren wij bij een workshop van het Ministerie van Economische Zaken over de toepassingsmogelijkheden van Open Source software in het MKB. Een prima verhaal en ook hoorde ik er nog een paar nieuwtjes.

Er werd namelijk verteld dat de Belgische overheid inmiddels heeft besloten voortaan alleen nog het open document formaat (ODF) te gebruiken en dat de Nederlandse overheid dit binnenkort ook gaat doen. Het ODF is een door ISO erkende standaard voor alle tekstbestanden, rekenbladen, grafieken en presentaties. Het belang daarvan is dat iedere burger in staat moet zijn om een door de overheid verstuurd document te kunnen lezen zonder daarbij afhankelijk te zijn van een bepaalde fabrikant.

Dit houdt in dat ambtenaren straks geen bestanden meer in bijvoorbeeld in word, powerpoint of excel formaat mogen versturen maar alleen nog in ODF.

Dat kan nogal wat gevolgen hebben omdat bijna alle overheidsorganisaties Microsoft Windows gebruiken en deze het open document formaat tot nu toe niet ondersteunt. Daar is overigens een simpele oplossing voor, namelijk door over te stappen naar bijvoorbeeld Open Office, een open source applicatie, qua mogelijkheden en gebruik vergelijkbaar met Microsoft Office, die zonder licentiekosten beschikbaar is en het open documentformaat al wel ondersteunt.

In de praktijk is het op dit moment zo dat je in Open Office wel een bestand als Windows bestand kunt bewaren en bewerken maar dat je andersom in Windows niet een bestand in open document formaat kunt opslaan of zelfs openen. Een ander voordeel van Open Office is dat het ook documenten kan opslaan in PDF-formaat.

Toch verwacht ik als ex-ambtenaar niet, dat overheden nu massaal gaan overstappen naar Open Office en denk ik dat Microsoft eieren voor zijn geld zal kiezen en het ODF-formaat zal gaan ondersteunen. Ook zijn ze al bezig om XML als een andere open standaard erkend te krijgen. De reden dat overheden niet snel overstappen is, dat er over het algemeen te weinig kennis aanwezig is bij de ICT-afdelingen over desktop open source toepassingen en die het management angst aanpraten voor de personele en financiele gevolgen van een dergelijke overstap.

De politiek zou eigenlijk hier de lijn uit moeten zetten maar ook daar is over het algemeen te weinig kennis en moed om deze stap af te dwingen. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Een lijst met dappere krijgers staat hier.

Open Office downloaden: http://nl.openoffice.org/

Demo van o.a. Open Office

27 juni 2006     Politiek, Vrije en open source software     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)