Cybercrime groot probleem Nederlandse bedrijven

Ernst & Young voeren iedere twee maanden een onderzoek uit naar Cybercrime bij 600 Nederlandse bedrijven. Onder Cybercrime vallen o.a. virussen, phishing en spyware. Het rapport is gratis te downloaden op de site.

Uit dit onderzoek blijkt dat maar liefst 42% van de deelnemende bedrijven dit jaar getroffen is door een virusbesmetting. De bedrijven verwachten dan ook dat hun investeringen op dit gebied de komende tijd weer zullen toenemen. Wat mij opvalt is dat Ernst & Young zo te zien niks doet met de conclusies uit het onderzoek. Nergens staan aanbevelingen of blijkt anderzins een visie op een veiliger gebruik van ICT binnen bedrijven of overheid

Vanaf deze plaats dan maar een gratis advies aan de managers en de politiek:

Stap over op Linux, voor zowel de server als de desktop

Het is namelijk al lang bewezen dat Linux veel op het gebied van veiligheiheid veel beter in elkaar zit dan Windows. Dit advies klinkt simpel maar dat is het niet want waar krijgt u mee te maken:

Weerstand van uw ICT-afdeling

Uw ICT-ers zijn waarschijnlijk bijna allemaal opgeleid binnen Windows. Zij zullen u adviseren om deze stap niet te maken en daarvoor allemaal redelijk klinkende argumenten aanvoeren, zoals:

Het kost handen vol geld om het personeel om te scholen:

De realiteit:

Het overgrote deel van uw personeel werkt waarschijnlijk alleen met e-mail, een tekstverwerker, een browser en soms een database of een presentatie programma. Al deze software is beschikbaar onder Linux en werkt nagenoeg gelijk aan die onder Windows. Het is dan ook vooral het ICT-personeel wat omgeschoold zal moeten worden.

Veel software werkt niet onder Linux

De realiteit:

Voor vrijwel alle commerciele applicaties zijn gelijkwaardige open source alternatieven beschikbaar Het kan zijn dat uw bedrijf bepaalde specialistische applicaties heeft laten ontwikkelen die alleen onder Windows draaien. Hiervoor kunt u kiezen om bepaalde computers binnen uw bedrijf op Windows te laten draaien of een eigen open source applicatie te laten ontwikkelen. Een geleidelijke overgang is natuurlijk mogelijk.

Linux is niet gebruiksvriendelijk en is niet klaar voor de desktop

De realiteit:

Met het besturingssysteem hebben de “gewone gebruikers” niks te maken. Dat is iets voor de systeembeheerders. De desktop applicaties, zoals Open Office, Mozilla Firefox, Evolution of Tunderbird zijn net zo gebruiksvriendelijk als vergelijkbare Windows applicaties (Microsoft Office, Internet Explorer of Outlook).

Er is geen ondersteuning beschikbaar

De realiteit:

Diverse kleine en grote bedrijven verlenen ondersteuning voor Linux Een aantal grote zijn: Novell, Redhat en Ubuntu.

Voor Linux zullen meer virussen komen als meer mensen het gaan gebruiken

De realiteit:

Er zijn wel een aantal voorbeeldvirussen voor Linux ontwikkeld. Een grootscheepse uitbraak is echter tot nu toe uitgebleven. De belangrijkste oorzaak daarvan is dat het in de praktijk veel lastiger is om een Linux systeem te besmetten. Een gebruiker moet bijvoorbeeld eerst door middel van zijn password inloggen als “root” (admin) om iets te kunnen installeren terwijl het bij Windows al mogelijk is dat via alleen het bezoek aan een bepaalde website of het lezen van een e-mail een computer al wordt besmet. In uw bedrijf zullen alleen de systeembeheerders dit soort rechten hebben.

Omdat er zo weinig Linux gebruikers zijn, is het commercieel gezien niet aantrekkelijk er virussen voor te ontwikkelen.

De realiteit:

Linux ontwikkelaars gaan er al jaren prat op dat hun systeem veel veiliger is. Het moet dan ook voor virusmakers een grote uitdaging zijn om een grootscheepse besmetting te veroorzaken. Bovendien draaien de servers van de meeste grote bedrijven op Linux en commercieel gezien is dat toch een best aantrekkelijke markt.

Linux heeft ook lekken

De realiteit:

Natuurlijk heeft Linux soms ook lekken. Deze worden echter vrijwel altijd meteen na het ontdekken ervan opgelost door de ontwikkelaars, terwijl er bij Windows gewacht moet worden op patch tuesday, de ene dag per maand dat lekken worden opgelost.

Weerstand onder uw personeel:

Vrijwel al uw personeel werkt thuis ook met Windows en zal opzien tegen een dergelijke overstap.

De realiteit:

Zoals hierboven gesteld werken de meeste programma’s vergelijkbaar aan die onder Windows. Het personeel kan de bestanden van thuis gewoon blijven uitwisselen met het werk. De kans op virussen wordt echter tot een minimum beperkt.

Uw voordelen:

  • Uw bedrijfsnetwerk is aanzienlijk veiliger.
  • Uw licentiekosten komen geheel of voor een groot deel te vervallen.
  • Linux en vrije software is open source en daardoor transparant en flexibel, waardoor aanpassingen altijd mogelijk zijn.
  • Uw bedrijf is niet meer afhankelijk van een bepaalde leverancier. U kunt desgewenst altijd overstappen.

Binnen bedrijven zijn de managers uiteindelijk verantwoordelijk voor het nemen van beslissingen. Zij worden daarbij geadviseerd door hun medewerkers, die ieder voor zich op hun eigen terrein deskundig zijn. Binnen de overheid is dit vergelijkbaar al ligt daar de eind verantwoordelijkheid bij de politiek. Zowel managers en politiek moeten zich echter realiseren dat bij dit soort vraagstukken ook eigen belang van de medewerkers een rol speelt. Hoeveel procent van de medewerkers heeft zin in verandering of gaat ervoor dat zelfs dat zijn baan overbodig wordt?

Niet overtuigd of nog vragen?

Vraag gratis en vrijblijvend advies bij Mingos of informeer naar de mogelijkheden.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)