Deel 10 van de saaie zoekmachine optimalisatie maand: je website en de laadtijd

Op een van mijn vorige afleveringen uit deze serie, reageerde Hummerbie of  eigenlijk Herbert-Jan. Hij is IT Manager en webdesigner. Hij blijkt er bovendien een interessant en goed geschreven weblog op na te houden, waar hij vooral blogt over SEO voor Joomla Websites, maar ook met nuttige tips voor WordPress en zaken die in zijn algemeenheid voor alle websites van belang zijn. Ik had zijn blog al eens gevonden in mijn zoektochten naar informatie over SEO en was al van plan om er in deze serie aandacht aan te besteden, maar Herbert was mij voor…

Als tip, gaf hij in zijn reactie o.a. mee om ook eens goed naar de laadtijd van je website te kijken. Inderdaad een goede punt, want  als een website er lang over doet om te laden, zijn bezoekers vaak al weer gevlogen,  voordat ze ook maar iets gezien hebben.

Nu blijkt Herbert-Jan zelf recentelijk een artikel over dit onderwerp te hebben geschreven en met zijn toestemming, publiceer ik dat hier graag:

Controleren laadtijd van je website als Onderdeel van Site Optimalisatie

Ook wel eens het idee dat de laadtijd van je website te wensen overlaat? Of misschien alleen die ene pagina?

Verbeter je website laad snelheid

Het eerste wat je dan moet doen, is analyseren wat er nu precies voor zorgt dat de pagina zo langzaam is.

En daarvoor kun je een goede gratis online tool gebruiken… nee, niet zo een die alleen de laadtijd weergeeft. Dat is vooral van belang voor een algemen indruk.

Nee, je wilt per onderdeel van je pagina weten wat er gebeurt. Want het kan één afbeelding zijn die je verkeert verwerkt hebt, maar mogelijk ook een externe verbinding die je anders moet inrichten.

En dat kun je allemaal heel makkelijk zien met de SiteTimer van OctaGate Het werk heel eenvoudig, vul gewoon de URL in van de pagina die je wilt controleren.

En binnen enkele seconden krijg je een overzicht van de onderdelen van die pagina die de vertraging veroorzaken. Nu kun je dus snel zien waarom bezoekers je website weer verlaten omdat ze te lang moesten wachten….

Analyseer de resultaten

Je ziet dus of die ene WordPress plugin die je zo mooi vind, maar niet echt nodig is de site vertraagt. Of dat die Joomla! module die de afbeeldingen zo mooi presenteert er voor zorgt dat je site slechter presteert.

Of misschien blijkt wel dat je op zoek moet naar een andere template.. die wel geoptimaliseerd is voor SEO.

Het is nu aan jou om deze fouten te corrigeren zodat je site weer zo snel is als je bezoekers ( en zoekmachine spiders) hem verwachten!!"


Als toetje, kreeg ik van Herbert via de mail ook nog een link naar een gratis E-book over zoekmachine optimalisatie voor Joomla Websites. Hier kun je de Engelstalige versie vinden maar Herbert is ook bezig met een Nederlandse vertaling!

Herbert-Jan, hartelijk dank voor je reactie, tips en je  medewerking aan deze serie en erg leuk om je op deze manier te ontmoeten! 

Ik heb nog wel een paar vragen aan jou naar aanleiding van dit artikel. Het valt mij op dat de snelheidsmeter steeds andere resultaten geeft bij een meting. Wat betekent dat volgens jou en wat lijkt  jou een acceptabele laadtijd voor een website?

14 maart 2007     Marketing en SEO     Trackback-URL     reageer

3 reakties

  1. 1 Hummerbie:

    Hallo Catherina,

    Leuke Introductie, waarvoor dank.

    Om je vraag te kunnen beantwoorden heb ik je Blog even door de anlayse getrokken…

    Daarbij vielen me een paar zaken op:
    – De addme.com button die een behoorlijke vertraging had, misschine zou je die kunnen vervangen door de Sociable plugin van http://push.cx/sociable

    – Verder wordt je hele archief vanaf Maart 2006 opengetrokken, misshien moet je daar eens bij je template opties kijken of je dat middels een archief pagina kunt doen.

    – Meest belangrijke factor in het feit dat je steeds andere resultaten krijgt is het volgende: (Technisch verhaal…sorry)
    1. De server waar je op draait is een shared server, dus daar draaien meer websites op dan alleen kletskous.com.
    Je kunt zelfs zien welke sites op http://www.seoegghead.com/tools/what-is-hosted-on-that-ip.php (Best Interessant om te zien :-))

    Natuurlijk kan het zijn dat een van die websites veel meer vraagt van de server op sommige momenten dat je test.

    2. De server waarop je draait maakt gebruik van HTTP Compression technieken, ofwel je pagina’s worden ingepakt en dan naar de browser van je bezoeker gestuurd.
    Dit levert een vermindering op van de gebruikte band breedte en zou du moeten zorgen voor een snellere laadtijd.

    Maar er zit ook een min punt aan, en dat is dat de server ze natuurlijk wel eerst moet comprimeren… en dat kost CPU en Tijd.

    In jou geval zie je dat dus terug in de response tijden die je meet bij OctaGate.

    Maar bij Kletskous.com zullen je gebruikers een snellere laadtijd ervaren dan je met OctaGate meet.
    Dit komt omdat de archieven pas later komen en niet zichtbaar zijn voor de bezoekers. Je hoeft je dus geen zorgen te maken!

    Ik ga zelf altijd uit van een maximum van 4 a 5 seconden, maar liever probeer ik de laadtijd, zeker van de homepage van een site onder de 3 seconden te krijgen…

    Heb je hier voldoende aan? Anders staat er nog een post op mijn blog over Hosting 🙂

  2. 1 Catharina:

    Hoi Herbert en graag gedaan, natuurlijk! Dank ook voor het doorlichten van Kletskous. Als het goed is verhuizen al onze sites volgende week naar een snellere server dus ben benieuwd naar het effect. Verder zijn we mede naar aanleiding van je opmerkingen op zoek gegaan naar een wat meer Seo vriendelijk template, dat scheelt dan misschien ook weer wat snelheid. De archief tip, is ook een goede!

    Fijn dat je dat voor me hebt gedaan en als ik weer eens iets voor jou kan betekenen, hoor ik het graag.

  3. 1 Hummerbie:

    Catherina, graag gedaan..

    Tip voor een super SEO template:
    http://wordpress.itmentor.nl/wordpress/cutline-theme-in-het-nederlands-voor-wp-21/ 🙂

    Kun je zelfs je Kletskous rotating Headers in gebruiken!

  4. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)