Virussen en spyware zijn nergens voor nodig

Gisteren in Netwerk een onderwerp over computerbeveiliging met daarin ook weer een opvallende rol van de Consumentenbond.

In de uitzending werd gesteld dat beveiligingssoftware schijnveiligheid biedt omdat de meeste ervan onvoldoende bescherming bieden. Uit onderzoek van de Consumentenbond in 2006 is gebleken dat de doorsnee consument niet in staat is om zich goed te beveiligen tegen virussen; het is te moeilijk, te veranderlijk, te veel en te onbeheersbaar. 62% van de Nederlandse computergebruikers heeft vorig jaar dan ook last gehad van een beveiligingsprobleem.

De wereld op zijn kop

Wat ik gek vind, is dat nergens de eerste verantwoordelijkheid wordt gelegd bij de hoofdrolspeler in dit probleem, namelijk Microsoft, dat met een besturingssysteem, webbrowser en emailprogramma de markt op gaat, die keer op keer zo lek blijken te zijn als een mandje. Ook met het nieuwe, als maximaal veilig aangekondigde besturingssysteem Vista is het alweer mis. Maar nee, het probleem ligt bij de beveiligingssoftware of bij de consument die te stom is om zijn systeem goed te beveiligen.

En ondertussen gaat de Consumentenbond gewoon door met eenzijdige promotie voor Microsoft en besteden ze nauwelijks aandacht aan veiliger alternatieven. Ook in Netwerk geen woord hierover. Jammer want nu blijft de doorsnee consument verstoken van de informatie dat beveiliging helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn of veel hoeft te kosten.

De simpele oplossing voor beveiligingsprobelemen

Bij een goede vriend van ons die moeilijk kon geloven dat Linux dit soort problemen eigenlijk niet kent, hebben wij een paar weken geleden Ubuntu Linux op de computer geinstalleerd. Al na een week belde hij ons opgetogen, dat hij volledig overtuigd was. Hij had namelijk een week lang allerlei als onveilig bekend staande websites bezocht, waarop hij in zijn woorden “vroeger altijd virussen ving” en zijn computer vertoonde nog geen spoor van problemen.

Hoe kun je deze oplossing realiseren

Er zijn een aantal mogelijkheden om van beveiligingsproblemen, zoals virussen en spyware af te komen:

Ga naar de website van Ubuntu en download daar het gratis besturingssysteem Ubuntu of bestel een van de gratis CD’s via shipit.

(Hier staat de gratis Nederlandstalige uitleg). Het is overigens ook mogelijk om Windows naast Ubuntu op de computer te draaien. Dit kan een oplossing zijn voor mensen die menen bepaalde programma’s die alleen onder Windows draaien, niet te kunnen missen. In zo’n geval is het het beste om niet met Windows het internet op te gaan en te e-mailen maar daar Ubuntu voor te gebruiken.

Nog gemakkelijker: bestel een laptop of pc bij Mingos met daarop Ubuntu en allerlei andere gratis kwaliteitssoftware compleet voorgeinstalleerd.

Niet overtuigd of nog te verslaafd aan Windows, start dan eerst met dit gratis afkickprogramma. of bekijk eens deze video, waarin te zien is dat Ubuntu ook op 3-D gebied al voorloopt op Vista.

3 april 2007     Ubuntu, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

5 reakties

  1. 1 Hummerbie:

    Hallo Kletskous…

    Je klets nog niet genoeg…
    Je vergeet te vertellen dat je niet één CD moet bestellen, maar een paar om ook aan je vrienden uit te delen.

    En dat ze er in drie smaken zijn, met de Gnome desktop, de KDE Desktop en dat er zelfs Edubuntu is voor scholen.

    En het meest belangrijke.. de Gnome en KDE CD’s kun je ook gebruiken als zogenaamde “Live” CD’s
    Wat zoveel wil zeggen dat het hele systeem vanaf de CD gestart word en gedraait zonder dat je Windhoos software aangesproken word.

    PC Afsluiten, CD eruit en weer werken met je Microsoft omgeving..

    Dus heel makkelijk uit proberen, je data even op een USB key zetten en gaan..

    Jammer dat de xubuntu niet op CD te krijgen is…

  2. 1 Catharina:

    Ja, je hebt wel gelijk Herbert maar ik wilde het graag wat simpel houden.. Als ik begin over Kubuntu, Xubuntu, verschillende desktops e.d, laat staan andere Linux distro’s wordt het meteen weer zo ingewikkeld. De live cd heb ik hier al vaker genoemd en is inderdaad een leuke manier om Ubuntu uit te proberen maar wel langzaam, natuurlijk. Grappig te horen dat jij redelijk wat van Ubuntu weet. Gebruik je zelf ook Linux of zit je nog te Windhozen?

  3. 1 Hummerbie:

    Meestal windhozen helaas, maar soms even stoeien met Linux distro’s omdat daar meestal de betere netwerk monitoring tools in zitten..

    Dus heb ik op dit moment drie laptops voor dit stoeiwerk, een met windows xp, een met Mac OS X en een met Ubuntu en nog een pc met Suse Linux 9.

    Over hoog nerd gehalte gesproken..

  4. 1 Catharina:

    Jeete, wat ingewikkeld! Is dat gewindhoos gemakzucht overigens, of heb je dat ergens voor nodig?

  5. 1 Hummerbie:

    Ik heb het zeker nodig..

    Moet tenslotte support geven aan zo’n honderd man/vrouw die met windows computers, laptops en PDA’s werken.

    Het linux gestoei is om het network goed te kunnen monitoren zodat ik de problemen opgelost heb voor dat de gebruikers er last van krijgen 🙂

    En de Mac OSX gebruik ik voor het testen van de websites die ik in mijn vrije tijd bouw…

  6. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)