Eerlijk en legaal met creative commons en vrije software

In mijn voorlaatste blogpost had ik het over de “boete” die door het bedrijf Cozzmoss werd opgelegd aan weblogster Cinner. Inmiddels heeft de ophef die naar aanleiding daarvan ontstaan is, geleid tot een radio uitzending bij de NCRV en de oprichting van een Ning over eerlijk en legaal bloggen. Een Ning is een soort van sociaal netwerk, geconcentreerd rondom een bepaald onderwerp.

Centraal staat daar ook de Auteurswet van 1912 en de vraag of die niet eens aan verandering toe is. Op de voorpagina zie je de video waarin Laurence Lessing, de grondlegger van Creative Commons op een bijzondere manier uitlegt wat er mis is met de huidige copyright wetgeving. Het belangrijkste is dat deze niet aansluit op de huidige technische mogelijkheden die wij door de computer en het internet hebben gekregen en dat het gebruik maken daarvan al snel leidt tot het overtreden van wetgeving. Denk maar eens aan het remixen van video en muziek.

Als iemand nu niks regelt is op zijn werk het strikte copyright van de Auteurswet van toepasssing. Creative Commons biedt daarin een uitweg. Precies hetzelfde doet vrije software. Veel mensen maken gebruik van illegale software, die ze downloaden van het inernet. Daarmee maken ze zichzelf tot wetsovertreders. Vrije software geeft mensen het recht om legaal gebruik te maken van de software en van de beschikbare techniek. Dit omdat de makers daarvan dat zo willen. Hun eerste doel is niet om daarmee geld te verdienen maar om gebruik te maken van de beschikbare mogelijkheden en anderen daarin te laten delen.

Hieronder ook de video met de uitleg van Lawrence Lessig:

4 reakties

 1. 1 reekje:

  Help!

  Hoe weet ik of iets nou wel of niet mag buiten de creative commons ? Ik word bang door die cosmov zaken en dergelijke, zelfs de ANGO, die het normaliter voor ons opneemt is hier de dupe van.
  Ik geloof maar dat ik al mijn sites maar ga leeg schrapen en over al de mededeling zet wegens, het copyricht gezeur durf ik niets meer te posten!
  Ik heb helemaal geen financiele ruggegraat.

  Hoe groot is het risico?

  Waar vind ik een gratis handleiding in eenvoudige burgertaal waar precies in staat hoe je moet citeren?
  Wat je wel mag met merknamen, zoals namen van bedrijven , en namen van bijvoorbeeld software, en wanneer welke….regels gelden?

  Is er in geval van een beschuldiging iets waar ik me op kan beroepen?
  Hoe kom ik aan het geld voor dat beroepen?
  Wat moet ik doen als ik op de bon geslingerd wordt, voor iets wat ik uit onwetendheid, of per ongeluk (momentje van mindere waakzaamheid) heb gedaan?
  Wat moet ik doen als ik voor de rechter wordt gesleept?
  Wat moet je doen als je de opgelegde boete echt niet kan betalen???
  Wajong uitkering – 550 awbz, en een hoog bedrag aan verzekeringen, de rest nodig om te eten, op de dagbesteding te komen, en om te kunnen communiceren en dan alleen nog hosting.

  HHHHEEEEEEELLLLLLLLLLPPPPPPPPPP!!!!!!!!!!!!!!!!
  …………………………………………………………………….

  reekje is wanhopig, en bang.

 2. 2 Catharina:

  Niet te druk maken, dat toe ik tenminste en verder geen hele stukken over nemen, maar alleen een kort citaat en/of een link en natuurlijk vooral je eigen stukken schrijven. Maar dit gedoe is echt een uitzondering en zoals je hebt gezien waren er ook mensen die CiNNer aangeboden hebben om de kosten van een eventuele rechtszaak te dragen.

  Hier staat een uitleg over copyright/auteursrecht:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Auteursrecht

  Als je er echt wakker van gaat liggen, moet je je inderdaad afvragen of je verder wilt gaan met bloggen. Ik ga in ieder geval lekker door..

 3. 3 reekje:

  Ik ga op een aangepaste manier door.
  vaker geen link geven maar alleen een naam , dan moet men zelf maar zoeken, dan ben ik niet verandwoord voor ongeautorizeerde links, of hoe dat dan heet.
  Vragen of andere mijn werk controleren, proeflezen
  mijn disclamer onder mijn werk zetten en creatief commens licenties gebruiken.

  Welke creatief commens licentie kan ik het beste gebruiken, voor mijn blog teksten en dergelijke?
  iedereen mag het gebruiken commerceel is toegestaan, maar ze mogen er geen al richt resafed van maken, of ook wel zich toeeigenen?

  dankje vor de link, maar is er een speciaal voor bloggers?

  reekje

 4. 4 moqub:

  Het heeft ook veel te maken met gezond verstand. Als je een heel artikel overneemt dan weet je eigenlijk wel dat dat niet zo netjes is. Citeren mag, met bronvermelden. En als je het niet vertrouwd gewoon niet doen. Overigens mag iets in je eigen woorden vertellen altijd dus is het beter om een artikel in je eigen woorden na te vertellen en ondertussen je eigen mening te geven. Wat dan wel weer netjes is, is bronvermelden (dus gewoon zeggen waarop je je uitspraken hebt gebaseerd).

  Moqub

 5. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)