Bob Sutor op bezoek bij 4Freedom en adviezen over Second Life

4freedom.png

Gisteren stond Bob Sutor (alias Nigel Paravane) , vice president open source en standaarden van IBM ineens voor mijn neus op Second Life. Ik dacht eerst dat hij een grapje maakte, maar via een bericht op zijn weblog, liet hij zien dat hij het toch echt was. Vandaag heeft hij ook een kort bericht over onze groep 4Freedom op zijn blog gezet.

Hij vertelde ook dat hij in Geneve was geweest waar de BRM bijeenkomst over OOXML vorige week plaats vond. Bob schrijft op zijn weblog regelmatig over dit onderwerp en hij is bepaald geen voorstander van ISO standaardisering van OOXML.

Ik heb het hier al een tijd niet gehad over Second Life. Het ging in het begin allemaal flitsend en ik had er veel lol in. Maar daarna ontstonden er een tijd lang behoorlijke problemen en ik heb lang getwijfeld of ik er nog mee door wilde gaan. Binnen de groep onstonden behoorlijke meningsverschillen over de vraag of de bouwsels, scripts e.d. op onze grond in Second Life al dan niet vrije rechten moesten hebben.

Omdat onze groep als doestelling had om vrije software, open content en creative commons te promoten in Second Life, leek mij dat nogal logisch en daarom had ik het ook nergens expliciet vermeld. Naief kennelijk, want niet iedereen, dacht daar zo over en dat leidde tot oeverloze discussies. Ondanks nogal wat compromissen, besloot uiteindelijk een deel van de groep zich af te splitsen in een nieuwe groep. Ook ik werd gedwongen om een nieuwe groep op te richten omdat iemand via een wraakactie alle groepsleden – zo’n 400 – groepseigenaar te maken en dat is binnen Second Life onwerkbaar.

De nieuwe groep –4Freedom – is nu alweer een tijdje een feit en we hebben inmiddels al weer meer dan 100 leden. In het begin ontbraken vooral goede bouwers en scripters, maar zo langzamerhand komen die ook weer aanlopen. Vorige week zondag hadden we onze eerste bescheiden feestavond en waren o.a. een logo wedstrijd en een heel leuke quiz georganiseerd door quizmaster Grunt Ultsch over vrije software en aanverwante onderwerpen.

quiz.jpg

Van de ervaring heb ik gelukkig wel wat opgestoken over zowel Second Life als het echte leven:

  • Als je een groep start in Second Life, maak dan nooit iemand mede-eigenaar waarvan je niet zeker weet dat hij of zij 100% betrouwbaar is.
  • Denk vooraf goed na en wees heel duidelijk over de doelstellingen en uitgangspunten van de groep en sluit daar naderhand geen compromissen over. (Compromissen kunnen altijd natuurlijk, maar niet over de fundamentele uitgangspunten die de groep, de groep maken).
  • Mensen zijn niet altijd hoe ze zich voordoen op Second Life. In het echte leven is dat gemakkelijker te doorzien omdat je iemand ziet en hoort. Op Second Life verschuilt iedereen zich achter zijn avatar en die zijn vaak toch een stuk lastiger te doogronden.
  • Onderschat niet hoe verschillend mensen omgaan met Second Life. Bij sommigen krijg ik het idee dat ze amper een ander leven hebben en hun leven binnen Second Life heeft daardoor grote emotionele betekenis. Voor anderen is Second Life een spelletje en die spelen daar dus ook een spel. Daar tussenin zit gelukkig ook nog wat. Mensen die gewoon zichzelf zijn en Second Life bijvoorbeeld zien als een ontspanning of interessant project om eens te onderzoeken.

Locatie 4Freedom op Second Life

5 maart 2008     Second Life, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)