Tips voor beginnende bloggers

Een vriend, die net begonnen is met bloggen vroeg mij laatst om tips. Vereerd maar ook wat overvallen, heb ik hem er toen een paar gegeven. Nu heb ik er nog eens wat meer over nagedacht.

Eigen domein of subdomein

Als je begint met bloggen sta je voor de keuze om een weblog op je eigen domein te installeren of gebruik te maken van een zogenaamde centrale bloggerservice.

Wil je serieus een weblog opzetten, dan kan ik je alleen maar aanraden om dit op je eigen domein te doen. Voor hobby doeleinden is een centrale service prima, maar niet voor zakelijk bloggen.

Welke software:

De meest gebruikte software voor blogs is WordPress. WordPress is gratis en open source. Het is erg uitgebreid en professioneel. WordPress is beschikbaar als een bloggersservice of als software die je zelf kunt installeren op je eigen domein. Kletskous draait ook op WordPress en ik ben er heel tevreden over.

Een goede webhoster

Er is niks zo frusterend als een website die onbereikbaar is door fouten bij de webhoster. Ik spreek uit eigen ervaring want mijn blog werd eens verkozen tot het minst bereikbare blog uit de MarCom Top 100…  Ik had de neiging de webhoster nog een tijdje het voordeel van de twijfel te gunnen en heb te lang gewacht met het verhuizen, maar uiteindelijk moest dat natuurlijk toch.  Onderzoek naar webhosters kun je doen bij webhosters.nl.

Zelf tip ik meestal VDX of CSV Networks.

Blogfrequentie

Vooral in het begin ben je natuurlijk enthousiast en dan is het verleidelijk om dagelijks of zelf meerdere keren per dag te gaan bloggen. Bedenk daarbij dat dit misschien op de langere termijn niet vol te houden is. Een blog wat steeds minder wordt geupdate lijkt in de versukkeling te zitten. Het is beter om na verloop van tijd vaker te gaan bloggen. Een goede optie is om artikelen op te sparen en die dan te publiceren als je wat minder inspiratie hebt. In WordPress kun je blogposts als concept bewaren en ze dan later publiceren.

Gebruik van plaatjes

Het is leuk om plaatjes en foto’s in je blog op te nemen. Bedenk daarbij wel dat er vaak copyright op zit en je niet alles maar mag publiceren. Een goede mogelijkheid is om werk te gebruiken wat onder een creative commons licentie is vrijgegeven. Zulke foto’s vind je bijvoorbeeld hier:

Flickr Creative Commmons Foto’s

Teksten citeren

Pas ook op met het citeren van teksten. Er zijn tegenwoordig speciale bureaus die controleren of teksten hergebruikt worden en je vervolgens gepeperde rekeningen sturen… Weblogster Cinner is daar op een onaangename manier mee geconfronteerd. Veel blogs gebruiken tegenwoordig Creative Commons licenties, die onder voorwaarden anderen wel toestaan om teksten her te gebruiken en te citeren. Denk er eens over na of je zelf ook zo’n licentie wilt gebruiken.

Met de zoekmachine van Creative Commons, kun je zelf ook veel materiaal vinden wat je mag gebruiken. Maar het leukst zijn natuurlijk toch vaak je eigen originele verhalen.

Inspiratie:

Inspiratie krijg je door de dingen die je meemaakt, ziet, hoort, etc. Zelf volg ik ook redelijk veel andere blogs en nieuwssites. Een handige manier om dat te doen is gebruik te maken van een rss-lezer.  Hier een lijstje met verschillende rss-lezers. Zelf gebruik ik Liferea, maar die is alleen voor Linux beschibaar en helaas gebruiken de meeste lezers van mijn blog nog Windows.. .

Doorzetten

In het begin zullen er weinig bezoekers op je blog komen en nog veel minder reacties. Op mijn weblog komen nu meestal dagelijks 400 tot 500 bezoekers. Best veel, maar ik ben dan ook al drie jaar bezig.

Reageren:

Reageer zelf op andere weblogs. Doordat je meestal een link mag plaatsen naar je eigen blog, valt je blog ook anderen op en komen er geleidelijk meer bezoekers en gaan anderen ook op jouw verhaaltjes reageren.

14 mei 2009     Internet Algemeen     Trackback-URL     reageer

13 reakties

  1. 1 Ronald:

    M.i. voornaamste tip: zorg dat je wat te zeggen hebt.
    Een blog, hoe mooi dan ook, zonder content waar de bezoeker in geïnteresseerd is, is niets waard.

  2. 1 Catharina:

    🙂 Inderdaad de belangrijkste tip van allemaal! Dank

  3. 1 Steeph:

    – Wees je zelf
    – Wees origineel
    – Maak zoveel mogelijk gebruik van linkjes naar relevante sites en zeker andere weblogs
    – Maak een oprechte blogroll en hou die bij
    – Zorg dat je twee of drie onderwerpen kiest als hoofdthema en kom daar vaak op terug (specialisten worden meestal meer gewaardeerd dan generalisten)
    – Geniet

    🙂

  4. 1 madbello:

    De laatste tip neem ik van harte en zal het maar gelijk toepassen, kan nooit kwaad om de regels (tips) weer onder de neus geschoven te worden 😉

  5. 1 Catharina:

    @Steeph: dat zijn ook mooie tips! Dank voor je aanvulling, als we zo doorgaan worden het vanzelf tips voor beginnende en gevorderde bloggers 🙂
    @Madbello: dank je wel 🙂

  6. 1 karin r.:

    en maak je blog wie jij bent. wees authenthiek.

  7. 1 marc:

    @karin r,
    probleem met de uitspraak “wees authentiek” is wel dat het klinkt alsof je iets zegt door het tegendeel te beweren. En dan hebben we natuurlijk nog dit kleine probleempje: http://www.ted.com/talks/larry_lessig_says_the_law_is_strangling_creativity.html

  8. 1 karin r.:

    @Marc: ik begrijp niet wat je bedoelt met die zin, maar één ding is wel duidelijk, als je net doet alsof je iemand anders bent, dan val je hoe dan ook een keer door de mand. ‘wees authentiek’ is jezelf laten zien zoals je bent, met jouw meningen en jouw gedachten. dat werkt. altijd.

  9. 1 Fred Wiersma:

    Leuke tips, Catherina! Ik ben zelf net sinds deze maand begonnen, ook met WordPress.

    Als RSS reader gebruik ik Google Reader: http://www.google.nl/reader/view/ dan kan ik in elke browser mijn feeds volgen.

    Verder zijn er nog meer tips te vinden voor bloggen voor ondernemers op HigherLevel: http://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=14;action=display;threadid=25277

    Fred

  10. 1 Resa:

    Hi Cath,
    Zeker goede tips zowel van jou als van in de commentaren.
    Ben zelf, heel voorzichtig ;-), afgelopen februari ook begonnen met een blog maar zelfs met deze tips ben ik nog steeds er niet zeker van of ik er mee door zal gaan.

    Mijn belangrijkste redenen om eventueel te stoppen zijn:
    1. Er zijn al heel veel bloggers waardoor je — vind ik — vaak een herhaling bent van iets wat iemand anders ook al “gezegd” heeft.
    2. Ik vind dat er andere bloggers zijn die beter en duidelijker kunnen “zeggen” wat ik ook wil zeggen.
    3. Bij een beperking van de onderwerpen (wat ik op zich een hele goede tip vind), heb je ook maar een beperkt gebied waarover je schrijft en nieuws laat zich niet sturen.

    Ik wil hiermee zeker niet aangeven dat mensen vooral niet moeten gaan bloggen, maar ik vind het moeilijker dan ik dacht toen ik besloot het te gaan doen.

  11. 1 Catharina:

    @Fred: dank voor het compliment en de aanvulling. Succes met je eigen blog.
    @Resa: dank je wel en tja je hebt wel een punt dat er al veel blogs zijn en ook dat die niet allemaal even origineel zijn… Maar is ook niet altijd erg, want soms ontdek ik weer een ander interessant blog, via een blog wat ik al volg. In ieder geval vind ik, dat je een goede start hebt gemaakt en ik ga je nu ook volgen. Oh ja en dan nog maar een tip: bloggen moet je met plezier doen en anders hoeft het niet 🙂

  12. 1 Laura:

    Ik ben via Google bij deze tips gekomen. Er zitten hele goede tussen, die ik zeker zal gaan toepassen. Na lang twijfelen ben ik toch ook maar een weblog begonnen, gewoon omdat ik schrijven zo leuk vind. En dat is tenslotte nog steeds heel belangrijk, toch? 😉

  13. 1 Catharina:

    Dank je wel en vooral veel plezier inderdaad met je blog, Laura.

  14. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)