Kennis gemaakt met de Wikipedia Maffia

Vandaag heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de Wikipedia maffia. Ik was op zoek naar meer informatie over “The Church of Emacs“, een initatief van Richard Stallman  en ontdekte dat er nog geen Nederlands Wikipedia artikel over deze “kerk” bestond. Leek mij wel relevant en ook leuk om te doen, maar terwijl ik bezig was, werd ik opeens gestoord door een melding van een admin van Wikipedia (Advance) dat hij/zij  het artikel verwijderd had, omdat het niet relevant zou zijn..

https://www.youtube.com/watch?v=</p>

	 	
16 mei 2009     Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

10 reakties

 1. 1 Willem:

  Tja, die Wikipedia. Het leek in het begin een fantastisch idee. Maar helaas blijkt in de praktijk dat de ‘vrije’ encyclopedie gekaapt is door irritante beterwetende machtswellustelingen. Een paar jaar geleden heb ik een account aangemaakt, maar ik heb nog niet de moed op weten te brengen om er ook iets te schrijven. Mocht je toch iets willen schrijven, dan lijkt de beste optie om het vooraf (dus niet in WikiPedia, maar gewoon lokaal) te schrijven, en het pas als je vindt dat het ‘af’ is, op WikiPedia te zetten. Maar je blijft natuurlijk het risico lopen dat iemand het toch weggooit, bijvoorbeeld omdat hij/zij er nog nooit van heeft gehoord, en dan kan het natuurlijk ook nooit belangrijk zijn 😉
  [Leuk filmpje, trouwens. Bedankt]

 2. 2 Catharina:

  Lokaal schrijven is misschien wel beter, maar dan zit je weer met die speciale opmaak van Wiki’s.. Anderzijds kan toch niet de bedoeling zijn dat nieuwe gebruikers met angst en beven gaan meehelpen?? Nou ja, de discussie die er ontstaat is in ieder geval wel weer vermakelijk::
  Linkje

 3. 3 Georingo:

  Gelukkig is er een andere encyclopedie met info over het onderwerp:
  http://uncyclopedia.wikia.com/wiki/Church_of_EMACS
  Al vrees ik dat je iets van ICT moet afweten om er mee te kunnen lachen. Bij lukt dat dus maar half :-).

 4. 4 reekje:

  Is dat van die kerk een grapje van Richard Stallman.

  Als het kan gebruik ik free en open source software, maar als een gesloten progje me beter uitkomt dan gebruik ik dat.
  Maar dan wel freeware, in de zin van free beer.

  Je moet wel als je van een uitkering moet leven.

  groetjes van reekje?

 5. 5 Jan Stedehouder:

  Bizarre discussie met een vreemd argument: ‘niet relevant’. Wat mij betreft heeft zo’n argument geen enkele objectieve waarde, al was het maar omdat de Wikipedia barstensvol staat met trivia.

  Zelf zou ik het stuk over de Church of Emacs wel wat meer inbedden met achtergrondinformatie en een duiding dat een het parodie is. Maar dat was vanzelf gebeurd als de moderator niet gelijk op de verwijderknop had gedrukt.

 6. 6 Catharina:

  @Georingo: het vrije software verhaal is eigenlijk niet zozeer een technisch verhaal, maar meer een ideologisch. Richard Stallman vindt gesloten software onethisch. Zelf ben ik ook helemaal geen techneut, maar ik vind het bijvoorbeeld wel belangrijk dat er op mijn computer geen dingen gebeuren, die niet te controleren zijn omdat de software “geheim” is.
  @Reekje: The Church of Emacis is inderdaad geen echte kerk, maar een parodie.
  @Jan, ja dat was ik zeker van plan, maar ik was nog druk aan het bewerken van de pagina, vandaar dat ik ook zo verbaasd was..

 7. 7 Arnoud Engelfriet:

  Ik ken mensen die een heel artikel offline schrijven, het in 1 copypaste op Wikipedia zetten en dan zien hoe het meteen weer weggegooid wordt: dat was zo veel goede tekst in 1 keer dat het “dus” van elders gejat moet zijn.

  Voor mij is Wikipedia handig als startpunt maar ik ga er niet aan meehelpen.

 8. 8 Willem:

  @Catharina: Inderdaad, leuke discussie. Vooral de bijdrage van Balko Kabo vond ik sterk. Maar het blijft triest om zo’n op zich mooi project langzaam te zien degenereren. Ook hier is Orwell weer van toepassing: “all animals were created equal, but some are more equal than others”

 9. 9 Catharina:

  @Arnoud; brr.., dat klinkt niet best! Ik twijfel zelf ook tussen het dan maar opgeven en dus niet meewerken of toch doorzetten.., maar hoe dan??
  @Willem: ja, vond die van Balko ook wel humor, maar inderdaad triest dat Wikipedia aan het verworden is tot die Orwelliaanse uitspraak…

 10. 10 Catharina:

  En hier dan de volgende reactie van Richard Stallman:

  “The Church of Emacs is just a joke. Perhaps they don’t think this joke merits a page. If so, I won’t complain about their decision.

  As St IGNUcius says, taking any religion to seriously — even the Church of Emacs — can be hazardous to your health.”

  Waarop ik heb geantwoord:

  Yes, a joke.. but something not serious can still be worth while, as to me the church of Emacs is..

  Well at least I got some discussion started now and most people don’t like the action of the admin “in charge” at all.

  > As St IGNUcius says, taking any religion to seriously — even the Church of Emacs — can be hazardous to your health.>

  I Agree 🙂

 11. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)