Stemmen of niet stemmen – that’s the question

Vanavond zag ik bij Pauw en Witteman de Egyptenaren op het Tahir Plein zich verbazen over de lage opkomst bij onze verkiezingen en ze riepen ons op om toch vooral te gaan stemmen. Ik kan me dat heel goed voorstellen als je zelf geen stemrecht hebt. Mijn ouders en opa en oma hebben mij ook altijd op het hart gedrukt om vooral te gaan stemmen. Pake en beppe hadden zelfs nog meegemaakt dat er alleen nog kiesrecht was voor de elite en daarna kwam het algemeen kiesrecht voor mannen en pas een paar jaar later voor vrouwen. Hun generaties hebben daarvoor gevochten.

Daar heb ik respect voor en tot nu toe heb ik dat ook altijd braaf gedaan en ik ga het morgen opnieuw doen, maar wel met steeds meer tegenzin.

Waar komt dat door?

Ik krijg steeds meer het gevoel dat het kiesrecht een koekje is wat door de elite aan het volk is gegeven. De opstand werd ze te groot, dus vooruit dan maar: geef ze kiesrecht, dan zijn ze tijdje stil  en dan regelen we onze belangen wel op een andere manier. Met de elite bedoel ik dan niet onze volksvertegenwoordigers, want dat zijn vaak goedbedoelende mensen, maar vooral de bedrijven met het meeste geld, die achter de schermen aan de touwtjes trekken.

Wetten en regelgeving worden voorbereid in nauwe samenwerking met multinationals en andere invloedrijke bedrijven; wij als burgers komen daar niet- of nauwelijks aan te pas en daardoor devalueert de waarde van ons kiesrecht steeds meer. Steeds meer gebeurt dat ook in Europees verband en in Internationale Verdragen en handelsovereenkomsten met de rest van de wereld. Dat onttrekt zich aan vrijwel ieders waarneming en democratische controle.

Ondertussen neuzelt de politiek hier wat over hoofddoekjes en 130 km op de snelweg, deelt veel geld uit aan banken, bezuinigt op sociale voorzieningen en maakt het wonen voor huurders veel duurder.

Wat iedereen inmiddels hopelijk wel ziet of voelt is dat we de aarde onleefbaar maken. We maken alles op en we zien wel waar het schip strandt. Dat is wat het kapitalisme, dat alleen streeft naar winstmaximalisatie teweeg brengt.  Hoe rijk we ook zijn of zijn geweest, we zijn er nooit in geslaagd om de wereld voor iedereen een beetje leefbaar te maken en dat wordt alleen maar erger door de angstwekkende bevolkingsgroei.

Armoede en honger, we zien het liever niet en de media weet dat en laat het ons niet zien. Toch leven 2,5 miljard mensen (meer dan een kwart van de wereldbevolking) van minder dan $ 2,– per dag en zet daar dan eens deze grafiek van de superrijken in Amerika naast.

Gelukkig hebben we nu nog een vrij Internet en daardoor kunnen degenen die het willen weten het toch zien. Nu nog, want veel politieke partijen willen het Internet censureren. Zij noemen dat dan natuurlijk niet censuur, want dat past niet binnen een democratie. Ze noemen dat filtering en het loslaten van netneuraliteit, zodat providers delen van het Internet mogen afsluiten voor de goedkopere abonnementen. De VVD gaat zelfs zover dat ze zeggen dat iedereen in ieder geval Wikipedia en YouTube moet kunnen bekijken en oh ja, natuurlijk moet kunnen internetbankieren.. Geef het volk brood en spelen..

Maar kan het zijn dat de elite bang is voor nieuwe eisen van het volk?  Is toegang en het delen van al die informatie misschien een bedreiging voor ze?  De reguliere media is inmiddels aardig onder controle, maar het Internet niet. Hoe vaak ik de laatste tijd al naar AlJazeera heb gekeken in plaats van naar de NOS en naar alle informatie over onfrisse overheidspraktijken die er binnenkomt door het lekken van Wikileaks en waardoor wereldwijd revoluties worden ontketend.

Kortom, wij hebben recht om  te weten en daarom stem ik morgen toch maar weer braaf en hierom deze keer op de SP. Wie volgt?

Of als je het nog niet weet, kijk dan nog even dit filmpje – Amerikaans, maar hier is het niet heel veel anders..

2 maart 2011     Politiek     Trackback-URL     reageer

10 reakties

  1. 1 Werner:

    Heel goed stukje! En dat filmpje ook trouwens. Wat dat filmpje betreft: we houden die ‘corperations’ zelf in het zadel door er onze spulletjes te kopen. En het mag dan zo zijn dat 85% van de Amerikanen vindt dat corperations te invloedrijk zijn in de politiek, maar ik denk dat het percentage mensen dat graag directeur van zo’n corperation zou zijn hier nog boven ligt.
    En wat ik ga stemmen weet ik nog steeds niet, het is allemaal tien keer niks. Misschien dan maar weer ‘ns PvdD.

  2. 1 Dick:

    PvdA ha ha ha…, laat me niet lachen! Wie zit nu te zeiken over bezuinigingen? Wie heeft de rijke banken gespekt? Job Cohen zegt dat de PVV een vertroebelde partij is. Wat een zelfkennis heeft deze man zeg. Als er één partij duidelijk is dan is het wel de PVV.

  3. 1 David Westerink:

    Ik zal het filmpje zo nog even bekijken, maar ik ben ook voor stemmen. Ook al haalt het soms niets uit, stemmen vind ik mijn plicht. Mijn stem? De SP, en niet alleen omdat ze neutraal internet beschermen (hoe wel het erg helpt)
    Zie ook een filmpje op mijn blog; http://www.davidakachaos.nl/2011/02/tegen-stem/

  4. 1 Dinges:

    Betse mensen,

    Zolang u blijft stemmen zal er NOOIT iets veranderen in Den Haag. Pas wanneer de opkomst zó laag is dat de uitslag ongeldig wordt verklaard, pas dan zal er iets wezenlijks kunnen veranderen.

  5. 1 Werner:

    Dick: Het ontgaat me hoe je ineens op de PvdA komt, want ik kan die naam nergens in de blog vinden. En in de reacties erop evenmin. Zou het misschien mogelijk kunnen zijn dat, zelfs iemand die zo scherpzinnig is als jij, de PvdD met de PvdA heeft verward?

  6. 1 Catharina:

    @Dick – De PVV-mensen, voor zover zij mogen praten misschien duidelijk, maar breekt wel heel veel beloftes aan haar kiezers: De PVV stemde voor bezuinigingen op jonggehandicapten en sociale werkplaatsen, voor het afschaffen van de alleenstaande-ouderkorting, voor het korten van de huurtoeslag en voor het verhogen van de AOW-leeftijd.

    De PVV beloofde ook om tegen ‘graaiers en profiteurs’ in actie te komen maar stemde tegen het invoeren van een Balkenendenorm in de cultuursector en in de zorg. En voor de belastingvoordelen van het Koningshuis.

    Bron: dit rapport van de SP: http://www.sp.nl/service/rapport/110216_pvvrapport.pdf

    @Dinges: hoe laag moet de opkomst zijn wil die ongeldig verklaart worden en wat gaan ze dan doen? Nieuwe verkiezingen uitschrijven?

  7. 1 Alexander:

    Waar mijn stem heen gaat, dat vertel ik nog niet. Ik kies voor een partij die open staat voor verandering en die klaar is voor de toekomst. De wereld is veranderd, we leven niet maar in 1900, en zelfs sinds 2000 is er een hoop anders geworden!

    Heel veel succes met je keuze!

  8. 1 Catharina:

    @Alexander – Dank, maar vertel je het na de verkiezingen wel want nu tast ik in het duister 🙂

  9. 1 Vincent:

    Dat stukje van BoF was een beetje jammer, naar ik me herinner, aangezien dat iets was waar GL bewust geen vragen over had gesteld omdat 1) er al vragen over werden gesteld en 2) een ander moment er beter voor geschikt is. Welk ander moment dat ook alweer precies was weet ik niet meer, maar wel is het logisch dat niet elke partij iets dubbelop hoeft te doen puur en alleen omdat dan duidelijk is dat zij *ook* voor of tegen iets zijn. Het politieke spel moet je spelen om je doelen te bereiken, niet om campagne te voeren.

    Een betere maatstaf is misschien de Privacybarometer: http://privacybarometer.nl/

  10. 1 Catharina:

    @Vincent – Op Groen Links stem ik niet meer hierom en hierom

  11. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)