Weg met het misbruik van het “intellectueel eigendom”

Deze week kwam ik weer wat bizarre onderwerpen tegen die te maken hebben met “intellectueel eigendom”. Zo wil Facebook actie ondernemen ten een Nederlandse startup met de naam PrioBook. Dit op basis van het merkenrecht.

In feite claimt Facebook hiermee dus het exclusieve recht op het gebruik van het woord “book”  in een bedrijfs- en/of domeinnaam. Hetzelfde doen ze overigens met het woord “face”

Heeft Facebook de woorden “face” en “book” uitgevonden? Nee, die staan al veel langer in het woordenboek en als we zo doorgaan zijn de bedrijfsnamen snel uitgeput..

En dan dit: Microsoft heeft een of ander patent gekregen om via applicaties bepaalde zaken te verkopen, zoals e-boeken. Dat betekent dat Microsoft wordt erkend als de uitvinder van het idee om van alles en nog wat te kopen via gespecialiseerde websites of applicaties.  Gevolg daarvan is in principe iedereen aan Microsoft moet vragen of ze bepaalde zaken online mogen verkopen en dat Microsoft daarvoor de voorwaarden bepaalt. Microsoft kan bijvoorbeeld zeggen: ” ja, dat is prima als je mij xxxx dollars betaalt”.

Patenten (octrooien) zijn oorspronkelijk bedoelt voor het beschermen van uitvindingen – om uitvinders de tijd te geven het idee, waar grote investeringen voor nodig waren te laten uitvoeren. In software ontwikkeling gaan dingen zo snel, dat patenten nergens voor nodig zijn en natuurlijk heeft Microsoft dit helemaal niet uitgevonden, maar daar gaat het niet meer om in de wereld van de patenten. De uitvinder is degene die als eerste een patent aanvraagt en om een patent te krijgen heb je veel geld nodig.

Je kunt je voorstellen hoe dit soort zaken de mogelijkheden beperkt voor mensen om voor zichzelf te beginnen. Ten eerste moet je al uitzoeken voor wat voor idiote dingen er patenten zijn verleend – een onmogelijke zaak – en dan moet je nog gaan onderhandelen met de patenteigenaar over de prijs die je moet betalen.

Zo werkt het ongeveer in de wereld van het intellectuele eigendom. Deze wetten en regelgeving zijn er vooral in het belang van multinationals ; daar hebben ze via lobby’s wel voor gezorgd. Die wetten hebben als doel dat het geld blijft waar het is en dat “gewone mensen” beperkt en bedreigt worden in hun mogelijkheden om in hun eigen bestaan te voorzien.

Wat ik mij dan afvraag; Is dat waar wij een Staat voor nodig hebben? Is dat een democratie? Zou het vrij delen van kennis en informatie, die de techniek tegenwoordig tegen heel lage kosten mogelijk maakt niet boven het belang van “intellectueel eigendom” moeten gaan? Ik denk van wel; simpelweg omdat het belang daarvan voor de massa veel groter is dan voor de enkelingen die nu vooral van dit systeem profiteren.

Wat kun je er tegen doen:

Dat is gelukkig simpel – zoveel mogelijk wegblijven van bedrijven die op deze manier zaken doen, dus geld willen verdienen met niks doen en met het uitbuiten van anderen. Geen Microsoft (Windows)  geen Apple (ook geen iPad of iPhone) gebruiken, maar wel Gnu/Linux, bijvoorbeeld Ubuntu, Debian of Fedora en geen Facebook, maar Diaspora. Het gebruik van Vrije software is  een van de beste manieren in deze tijd  om het eigendom terug te geven aan wie het hoort – Aan ons!

 

2 reakties

  1. 1 R:

    Ik heb mijn reactie even herschreven, in minder boze woorden.

    Hoe weet je welke sites, bedrijven, enz wel free minded zijn, buiten degene die je al weet?
    Ik moet eerst een juridische studie verrichten wil ik weten of een bedrijf free minded is.
    Is er ergens een lijst waar anderen dat al hebben onderzocht?
    Eén criterium weet ik wel, het zijn vaak niet de grote beurs genoteerde bedrijven en banken, enkele uitzonderingen daar gelaten.
    De meeste banken denken niet genoeg aan de klanten maar meer aan hun eigen inkomen, ook hier zijn weer uitzonderingen op.
    R

  2. 1 Catharina:

    Dank je wel R en nee, er is bij mijn weten geen lijst maar inderdaad kies als het kan voor bedrijven, die niet beursgenoteerd zijn.

    Je hebt wel keurmerken, zoals MVO – maatschappelijk verantwoord ondernemen http://www.mvonederland.nl/ maar ik weet eigenlijk niet of dat echt wat voorstelt of dat het vooral een “plakplaatje” is. Als ik zie dat ook daar weer reclame wordt gemaakt voor Microsoft, dan geeft mij dat in ieder geval weinig vertrouwen. Zie: http://www.mvonederland.nl/content/praktijkvoorbeelden/microsoft-niemand-wist-hoe-het-moest

    In de praktijk ontkom je er dus niet altijd aan, maar bewust zijn van hoe het systeem werkt en bewust keuzes maken, helpt ook al.

  3. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)