Een ieder die zijn moeder lief heeft zou haar een computer met Ubuntu moeten geven

Everyone who loves his mother should give her Ubuntu and liberate her from Windows” zei ik op Twitter..

Ik weet het, het klinkt gek, Linux voor moeders, maar toch meen ik het. De meeste moeders (vaders ook, trouwens)  hebben een PC met Windows omdat zoon, dochter, nicht of neef daar nu eenmaal verstand van heeft, maar eigenlijk is het idioot.

Feit is dat Windows niet geschikt is voor mensen die geen verstand hebben van computers. Als je Windows draait, dan moet je weet hebben van virusscanners en hoe je je systeem vrij houdt van spyware. De meeste mensen lukt dat niet en na een tijdje wordt hun computer trager en moet die dan weer geformatteerd worden, opnieuw geïnstalleerd en zo blijven ze afhankelijk van wanneer het slimme neefje tijd voor ze heeft.. Dat nog afgezien van wat de virussen en spyware inmiddels aan gegevens gestolen hebben van hun computers.

Met Ubuntu is dat niet nodig. Het beste installeer je de versie die drie jaar lang wordt ondersteund.  Ok, je geeft dan nog wat instructies over het updaten van de software en het installeren van nieuwe software via het software centrum, je installeert de niet-vrije flash plug-in (helaas), nog wat extensies in Firefox, desnoods Google Earth en Picasa maar dan ben je er drie jaar van af..

Dus aan iedereen, die veel tijd kwijt is aan het helpen van moeders, vaders, vrienden, kennissen, vage kennissen.. geef ze Ubuntu en je hebt ineens veel tijd over voor leukere dingen.

En het is mooi hoor!

PS; Je hoeft mij niet te geloven, maar zoals Cory Doctorow zegt in The Guardian:

“The problem with writing about switching to Ubuntu is that there’s very little to report on, because it is just about the least dramatic operating system I’ve used. By this I mean that Ubuntu, basically, just works as well as or better than any other OS I’ve ever used, and what’s more, it fails with incredible grace.

En Ubuntu kun je zelf installeren of kant en klaar bestellen bij Mingos , inclusief drie maanden gratis ondersteuning

17 mei 2011     Ubuntu, Vrij en Open     Trackback-URL     reageer

29 reakties

  1. 1 Akke Hoekstra:

    Je bent vergeten te vermelden dat je wanneer je Ubuntu op je computer hebt gezet opeens niet meer afhankelijk bent van dat neefje doordat je gratis een beroep kunt doen op allemaal mensen die jou met plezier en meestal met verstand van zaken willen helpen via het forum. ubuntu.org of ubuntu-nl.org
    Dat laatste forum is nog Nederlandstalig ook!
    Ik weet nog dat ik het zelf indertijd een verademing vond dat forum.
    Pfffff ik hoefde nooit meer op zoek te gaan naar een welwillende buurman die dan ook nog vaak een welwillende prutser bleek.
    Wat een vrijheid, Ubuntu.

  2. 1 Dirk Jan:

    Helemaal mee eens. Toch is voor sommigen de drempel van de overstap te groot. De gesloten standaarden van MS dragen daar aan bij.

    Hier in huis vroeger 1 pc met XP voor de kids en een hoop werk voor papa en nu 3 met Ubuntu en papa met tijd voor hobbies 😉 Nu ligt alleen de school van zoonlief weer dwars …..

  3. 1 Catharina:

    Inderdaad Akke – Dank voor de aanvulling:

    Zie: http://forum.ubuntu-nl.org/
    en: http://ubuntuforums.org/

  4. 1 Catharina:

    @Dirk Jan – Dat scholen mensen dwingen om Windows aan te schaffen, hoor je helaas wel vaker. Best bizar!

  5. 1 Mark Lindhout:

    Inderdaad. Scholen zouden juist de uitdragers van kennis moeten zijn. Door gesloten software en gesloten standaarden te gebruiken maken ze zichzelf belachelijk.

    Daarbij, ik moet de eerste school nog tegenkomen waarbij Microsoft-specifieke dingen zo fundamenteel zijn aan het onderwijs dat je daar bijv. Office voor nodig hebt.

    Alle toepassingen die ik tot nu toe gezien heb zijn ofwel direct compatibel, ofwel equivalent aan een bestaand Linux-programma.

    Maar goed, langzaam, gestaag gaan we in de goede richting. Mensen die meehelpen om de boodschap uit te dragen met concrete voorbeelden helpen daarbij ontzettend veel!

    En ook het verkopen van met Linux voorgeïnstalleerde computers toont vertrouwen in het besturingssysteem, en zal mensen doen gaan nadenken.

    We komen er wel!

    Bedankt voor je artikel Catharina!

  6. 1 Marco:

    De scholen die Windows aan willen laten schaffen, wijzen je ook op het bestaan van Surfspot

    Windows 7 Professional voor 48 euro, en Ultimate voor 69 euro
    Zou je Office persé willen, kan dat voor 70 euro worden aangeschat
    En voor de 4 jaar dat je het dan zou gebruiken, kun je die afschrijving best maken, 25 euro per jaar moet niet het probleem zijn !
    De prijs is allang niet meer het issue hier.
    Antivirus is gratis te ondervangen door essentials, welke gewoon prima werkt.
    Verder is het gebruik van een computer net als opvoeden, er bij blijven, en wijzen op eventuele risico’s, zowel kinderen als andere ‘onervaren’ gebruikers

    Ubuntu werkt prima, geen opmerkingen, maar voor de onervaren gebruiker die op onderzoek gaat, zal je altijd vragen houden.
    de persoon die ‘alleen’ maar surft en mailt zul je idd niet horen !

  7. 1 Dirk Jan:

    Het gaat mij ook niet om het geld. Hoewel Ubuntu hier snel en soepel werkt op hardware waarop je Win7 echt niet geinstalleerd krijgt….

    Ik wil niet door een ander gedwongen worden om een bepaald besturingssyteem te gebruiken. Groot voorstander dus van open standaarden.

    Uitwisseling is een crime nu door verpesten opmaak. Verder gebruikt school Magister5 met silverlight voor een deel van het werk. Dat werkt dus niet. Ook niet met Moonlight. Het ergste is dat het een bewuste keuze is.

  8. 1 Catharina:

    Ah Surfspot – dat is inderdaad de huisdealer van het Nederlandse onderwijs. Belachelijk en ook dom dat kinderen alleen leren werken met software waarvan ze de code niet eens mogen zien.

  9. 1 Caroline:

    @Dirk-Jan @Catharina
    Ook ik erger me groen en geel aan het dogmatisme van de scholen, dat er persé een bepaalde lees M$ richting ingeduwd wordt is ronduit tegen het overheids beleid in.
    Ik heb dat op de middelbare school een keer aan de hand gehad, dat we persé een bepaald type rekenmachientje moesten kopen wegens de aanwezigheid van het het abc-toetsje, iets voor de wiskunde, bah, ik heb het nog gedaan ook en het toetsje nooit gebruikt.
    Alle kans dat schoolmanagement hier de hand in heeft.
    En zoals jij en ik weten: http://www.nu.nl/werk-en-prive/2515613/management-bullshit.html
    En dat heb ik een keertje niet van mezelf, haha!

  10. 1 ML2MST:

    @Marco
    [quote]Windows 7 Professional voor 48 euro, en Ultimate voor 69 euro
    Zou je Office persé willen, kan dat voor 70 euro worden aangeschat[/quote]

    Dat zijn € 70,– te veel. Ubuntu met LibreOffice kost € 0,–

    Daarnaast geeft Ubuntu je onafhankelijkheid, zoals Akke al opmerkte.

    En tot slot gaat je computer veel langer mee, door de lagere systeem-eisen. Ik schrijf dit op een uit 2002 stammende AMD Athlon XP 2000+ met 1 GiB RAM. Deze computer viert het volgend jaar dus haar 10-e verjaardag en ze draait nog steeds als een zonnetje met Ubuntu 11.04 er op!

  11. 1 ML2MST:

    Mijn excuses dat ik alweer reageer, maar er zijn toch een paar zaken waar ik mij druk over maak:

    Ik heb het vermoeden dat Marco er financieel belang bij heeft om Microsoft te promoten en dat efficiency en duurzaamheid niet al te hoog in zijn vaandel staan.

    Wat mij zo zeer stoort is dat studenten misleid worden en klaargestoomd worden voor afhankelijkheid van een criminele corporatie, die tot dusver de volledige ICT industrie heeft gesaboteerd.

    Het gebruik van de Microsoft software kost de economie miljarden per jaar om het gammele zooitje spaghetti aan de praat te houden.

    Het is naar mijn mening net de taak van onderwijs instellingen om studenten onafhankelijkheid, efficiency, duurzaamheid en zelfredzaamheid aan te leren.

    Microsoft past niet in dat plaatje.

  12. 1 Catharina:

    @ML2MST Net als jij vind ik ook iedere cent die binnen het onderwijs onnodig wordt betaald aan gesloten software er een te veel; laat staan dat ze dan ook nog ouders dwingen om er geld aan uit te geven.

    Ik weet niet wie Marco is, dus geen idee wat zijn belangen zijn. Zijn argumenten snijden in ieder geval geen hout.

    Microsoft is inderdaad meerdere keren veroordeelt voor misbruik van zijn monopoliepositie, nu niet bepaald een voorbeeld om aan te bevelen, laat staan op te dringen aan kinderen/studenten.

  13. 1 Mario:

    @Marco,

    Voor 50-70 euro kun je een prima tweedehands pc kopen waar Ubuntu goed en snel opdraait. Mijn dochter (5 jaar) en vrouw kunnen goed met Ubuntu omgaan en zonder hulp. Firefox en OpenOffice zien hetzelfde eruit als onder Windows.

  14. 1 Pablo:

    Dat scholen kinderen dwingen om magister 5 te gebruiken is bijna net zo erg als allerlei kranten en tv kanalen die Apple apps en de iPad promoten.

    Het wordt tijd dat de linux-gebruikers via petities gezamenlijk hun stem laten horen.
    Bijvoorbeeld voor de eis voor html5 code voor video op de Nederlandse tv sites, zoals op de http://www.tagesschau.de site in plaats van dat idiote silverlight, dat ik in Debian trouwens wel aan de praat kreeg.

    Ik deel niet het enthousiasme over Ubuntu.
    Linux Mint is om allerlei redenen op dit moment een veel beter en gebruiksvriendelijker alternatief.
    Beter geen Unity en Mono en andere keuzes die vooral het bedrijfsbelang van Canonical lijken te dienen. De overgang naar Debian puur is gewenst vanuit een free software perspectief.
    Linux Mint heeft bewezen over een periode van jaren stabiliteit en rustige ontwikkeling van de werkomgeving voorop te stellen.

  15. 1 Catharina:

    Hoi Pablo,

    Wat scholen doen vind ik veel erger dan wat kranten doen. Scholen worden met belastinggeld betaald en gesloten software staat haaks op mogelijkheden om te leren.

    De acties van kranten vindt ik overigens ook niet slim, maar kranten zijn bedrijven en kunnen doen wat ze willen.. Wij kunnen ervoor kiezen om ze niet te lezen.

    Ik probeer mij altijd zoveel mogelijk te onthouden van distro war’s omdat ik denk dat ze vooral in het nadeel zijn van gnu en linux.. Heb zelf net ook een tijdje Mint gebruikt, maar er is mij niet opgevallen wat er zoveel beter en gebruiksvriendelijker aan is. Vooral het softwarecentrum vond ik zelfs een stuk onhandiger.

    Heb verder totaal geen moeite met het bedrijfsbelang van Canonical. Blij dat er een bedrijf is wat achter Ubuntu staat en ik hoop dat ze heel succesvol worden. Wat dat betreft deel ik de gedachte van de FSF dat er maar zoveel mogelijk verdiend mag worden met vrije software..

    http://www.gnu.org/philosophy/selling.html

    Mono is wel lastig, maar zolang er geen claims zijn is het geen echt probleem. Als die er wel komen, kunnen er altijd nog andere keuzes gemaakt worden.

    Als je een echt totaal vrije Gnu/Linux distro wilt gebruiken, moet je ook niet bij Debian zijn. Alleen deze worden door de FSF erkend: http://www.gnu.org/distros/free-distros.html

  16. 1 Pablo:

    Het valt me tegen dat je niet kunt of wilt zien, dat het voor Linux geen goede zaak is dat ze weer of meer afhankelijk wordt of in haar ontwikkeling gestuurd wordt door een of ander bedrijf.
    Dat is de reden waarin in me in mijn blog telkens ook zo tegen Google keer. Je ergste vijanden zijn de “vrienden”, die je niet kunt vertrouwen.
    Veel mensen die erg verweven waren met Ubuntu hebben zich er de afgelopen jaar van afgekeerd vanwege de Unity keuze en hoe ongevoelig C. was voor de inbreng van haar eigen community en fora. Eerder was er de Mono affaire. Ik heb begrepen dat de nieuwe Linux Mint Kaya niet overgaat naar Unity en nog de vertrouwde Gnome 2.32 desktop blijft gebruiken. http://blog.linuxmint.com/?p=1752
    Een derde kwestie was de ruzie met de Banshee ontwikkelaars om revenuen.
    Van begin af is er veel discussie geweest over het gebrek aan bijdrage wat betreft code-ontwikkeling aan Debian van C. Ook als je accepteert dat C. meer een marketing bedrijf is dan een software-ontwikkelaar en dat kan een valide keuze zijn, moet je doorlopend kritisch zijn op wat de meest integere en vrije keuzemogelijkheden zijn in de zin van de Free Software Foundation.

    Mijn punt is dat C. steeds meer een eigen weg gaat en dat iedereen die vanuit gewoonte of andere belangen haar volgt, de mainstream van Linux d.w.z. de door de community gedreven ontwikkeling ondergraaft.
    Wat dat betreft is het niet politiek neutraal om je ogen te sluiten voor wat er het afgelopen jaar gebeurd is.

  17. 1 Catharina:

    Ik begrijp niet wat je bedoelt met dat Linux meer afhankelijk wordt. Linux is een kernel en die staat totaal los van Canonical. Verder voel ik mij niet verantwoordelijk voor alle beslissingen van Canonical, daar zal best eens een foute bij zijn; het zij zo. Dit soort discussies hoort thuis bij Ubuntu, daar worden die discussies gevoerd en mocht een groot deel van de Ubuntu community het er niet mee eens zijn dan staat niets ze in de weg om Ubuntu te vorken met welke desktop ze ook maar willen. Dat is het mooie van Gnu/Linux.

    Zie ook: http://www.janstedehouder.nl/2011/05/17/ubuntu-versus-de-gebruiker-van-gisteren-en-die-van-morgen/

  18. 1 Dirk Jan:

    @pablo Jan Stedehouder heeft een interessante blog geschreven over Ubuntu / Canonnical en de keuze voor Unity.
    http://www.basiscursusubuntu.nl/2011/05/17/ubuntu-versus-de-gebruiker-van-gisteren-en-die-van-morgen/
    Zeer lezenswaardig.

    Zelf kan ik goed uit de voeten met Unity. Op de 12″ netbook die ik gebruik een ideale interface. Als je weet welke sneltoetsen allemaal tot je beschikking staan werkt het razendsnel.

  19. 1 Catharina:

    @Dirk Jan Dubbel 🙂

  20. 1 Dirk Jan:

    @Catharina Dat verdient Jan wel 😉 Zaten blijkbaar gelijktijdig te tikken….

  21. 1 Catharina:

    Inderdaad 🙂 heb het hem via Twitter al even laten weten.

  22. 1 ML2MST:

    Deze wallpaper is een ontzettend handig geheugensteuntje voor iedereen die de toets-combinaties voor Unity nog niet kent. http://www.omgubuntu.co.uk/2011/04/become-a-natty-power-user-in-no-time-using-this-unit-keyboard-shortcuts-wallpaper/

  23. 1 Pablo:

    “@pablo Jan Stedehouder heeft een interessante blog geschreven over Ubuntu / Canonnical en de keuze voor Unity.
    http://www.basiscursusubuntu.nl/2011/05/17/ubuntu-versus-de-gebruiker-van-gisteren-en-die-van-morgen/
    Zeer lezenswaardig.”
    Inderdaad hij verwoordt het precies, dat waar ik het zo hartgrondig mee oneens ben.
    Ik verwijs naar de reactie die ik daar heb geschreven.

  24. 1 Catharina:

    @ML2MST – handig, ook maar even op mijn desktop gezet.

  25. 1 Dirk Jan:

    @Pablo,

    De wijziging kwam idd wel een beetje koud op ons dak. Ik heb besloten het een kans te geven en ik moet toegeven, op mijn netbook vindt ik Unity een genot om mee te werken. Smaken verschillen, en dat is maar goed ook anders zou de wereld een saaie boel worden.

    Voor veel gebruikers hangt het er denk ik vanaf welke stappen Canonical zet met 11.10 Als dan de classic Gnome omgeving verdwijnt zou dat erg jammer zijn. Hoewel ook Gnome behoorlijk aan het veranderen is qua vormgeving. Begint verdacht veel op Unity te lijken.

    Voorlopig blijf ik iig Ubuntu trouw, vanwege de kwaliteit van het OS en de kwaliteit van het forum.

  26. 1 fab1098:

    Waarschuwing :
    Veel informatie is op deze website is op leugens en verdraaiing van de waarheid gebaseerd. Heb een en andere gelezen, maar dit is echt te gek voorwoorden.

  27. 1 Catharina:

    Oh ja? Noem eens wat voorbeelden. Welke posts deugen niet en welke wel? Benieuwd!

  28. 1 Tom:

    @fab1098: < Wie A zegt moet ook B zeggen.
    Ik ken Catharina als een zeer eerlijke persoon.
    T´is nog een lieve ook maar daar gaat het niet om.
    Maar als U kritiek heeft dan ook bewijsgronden a.u.b.

  29. 1 Catharina:

    @Tom – dank je wel; da’s lief 🙂 Zo te zien is het gewoon een troll.

  30. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)