Realiseer je dromen met behulp van crowdfunding

Heb je een goed plan, idee of wil je een bedrijf beginnen,  maar heb je geen geld om het uit te voeren, dan kun je eens kijken naar crowdfunding. Het idee daarachter is dat mensen die jouw plan wel zien zitten, samen het geld bijeen brengen. Je kunt crowdfunding toepassen voor bijvoorbeeld het starten van een eigen bedrijf, het oplossen van een probleem in bijvoorbeeld je stad, het maken van een film en nog veel meer.

De bekendste crowdsource dienst is Kickstarter, maar die is alleen nog maar open voor Amerikaanse projecten. Gelukkig zijn er alternatieven die ook binnen Europa werken:

Rockethub

Rockethub is te vergelijken met Kickstarter – het is bedoelt voor: ondernemers, acteurs, artiesten, componisten, danser, filmmakers, uitvinders, muzikanten, kunstschilders, dichters, progammeurs, leraren en meer.

Mensen die financieel bijdragen worden “Fuelers” genoemd; mensen die geld vragen voor projecten: “Creatives” RocketHub werkt verder met zogenaamde “badges” die je kunt verdienen. Hoe dat werkt, zie je hier.

Wat kost het?

RocketHub rekent 4% van het geld wat je ophaalt voor je project als je je de door jezelf gestelde financiele doelstelling haalt. Zo niet dan rekenen ze 8%. Daar komt nog 4% bij voor de kosten die banken doorberekenen voor creditcardbetalingen.

IndieGoGo

IndieGoGO is vergelijkbaar met RocketHub – Hier betaal je 4% als je je doel haalt en 9% als dat niet het geval is; in beide gevallen mag je het ingezamelde geld  houden.

Cofundos

Cofundos is speciaal voor software ontwikkelaars; het brengt mensen bijelkaar die een bepaalde software applicatie willen en mensen die dat kunnen bouwen; alle software wordt open source beschikbaar gesteld. Een mooie manier voor open source software ontwikkelaars om iets bij te verdienen.

Voor de Kunst:

Een Nederlands crowdfunding initiatief, speciaal voor kunstprojecten van zowel professionals als amateurs. Voor de Kunst maakt zelf een voorselectie bij ingediende projecten en let specaal op hoe goed je hebt nagedacht over het financieren van je idee. De kosten zijn 5% van het bijeengebrachte bedrag; wel moet je minimaal 80% binnen zien te halen want anders gaat het hele feest niet door.

Zie hier een overzicht van ingediende projecten.

Nieuwspost:

Journalisten die graag ergens over willen schrijven maar dat niet kunnen financieren kunnen hier terecht; de donateurs maken het hele proces van onderzoek en schrijven van het verhaal mee. Via deze site wordt ook onderzoeksjournalist Brenno de Winter ondersteund, die  door zijn onderzoek naar en publicaties over de lekke OV-chipkaart in aanraking kwam met justitie.

Nog een aantal crowdfundinginitiatieven

Tips om succesvol te zijn met crowdfunden:

  • Benader eerst je familie en vrienden; als zij het zien zitten, is de kans groter dat anderen dat ook doen.
  • Presenteer je plan heel duidelijk en maak het verhaal persoonlijk: laat je emotie en je drive zien, zodat anderen er ook enthousiast van worden.
  • Houd bij het berekenen van je kosten ook rekening met de tarieven die de crowdsource sites rekenen en neem die mee.
  • Gebruik je sociale netwerken, zoals Facebook, Hyves of Twitter om funders te vinden.
  • Gebruik je funder groep ook voor feedback op je plannen, stel ze vragen en vraag ze mee te denken.
  • Houd je groep op de hoogte en vertel ze verhalen over wat je meemaakt bij het realiseren van je plan.
  • Geef je funders beloningen of bepaalde voordelen als je plan gerealiseerd is (is vaak ook verplicht). Hier staat een lijst met ideeën.

Tot slot: Denk niet dat het vanzelf gaat – met het plaatsen van je project op een crowdsource site ben je er niet; je zult echt actief aan de slag moeten met netwerken.

Nog andere tips, sites of leuke aanvullingen voor crowdfunding? Laat ze weten in de reacties.

6 reakties

  1. 1 Ronald Kleverlaan:

    Meer tips kun je hier vinden: http://www.frankwatching.com/archive/2011/08/09/succesvolle-crowdfunding-campagnes-storytelling-urgentie-en-communicatie/

    Verschillende modellen van crowdfunding: http://www.frankwatching.com/archive/2011/10/12/crowdfunding-concepten-en-cases-doneren-support-lenen-en-investeren/

    En wat zijn de motivatie van donateurs: http://www.frankwatching.com/archive/2011/12/12/de-motivatie-van-donateurs-bij-crowdfunding/

  2. 1 Catharina:

    Dank Ronald voor de mooie aanvullingen en ik zie dat je zelf ook workshops geeft voor crowdfunding:

    http://www.crowdfundingworkshop.nl/

  3. 1 Korstiaan Zandvliet:

    Leuk artikel, mis zelf wel wat andere initiatieven die zeker de moeite waard zijn om te noemen/ te bekijken:

    1. Geldvoorelkaar (www.geldvoorelkaar.nl)
    2. Symbid (www.symbid.com)

    Toch bij elkaar goed voor een groot aandeel (40%+) in de crowdfundingmarkt op basis van leningen en beleggingen.

  4. 1 Ronald Kleverlaan:

    Voor een (bijna) compleet overzicht van alle initiatieven kun je ook hier terecht: http://www.douwenkoren.nl/crowdfunding-in-nederland/

  5. 1 Catharina:

    Bedankt Korstiaan en Ronald – wordt mooi compleet overzicht zo.

  6. 1 Realiseer je dromen met behulp van crowdfunding | Reekje.nl:

    […] https://kletskous.com/2012/04/10/realiseer-je-dromen-met-behulp-van-crowdfunding/#comments May 17th, 2012 | Category: free culture […]

  7. RSS RSS feed voor reakties op dit bericht.

Plaats een reaktie

Reaktie

Jij

 


Lees meer:

«
»


© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)